AKP iktidara geldiğinden beri toplumda kutuplaşmalar ve kutuplaşmanın doğurduğu çatışmalara tanık oluyoruz. 1 Mayıs'a baktığımızda da bu kutuplaşma ve çatışmayı görebiliyoruz.

Olaylar nasıl başladı, neler oldu işte İstanbul 1 Mayıs'ının kısa özeti...

Sabah 07:30'da Beşiktaş'ta toplanan  emekçiler, sabahın erken saatlerinde dahi polis ile karşı karşıya geldi.

Yabancı basın da dahil olmak üzere pek çok basın mensubu  1 Mayıs gösterilerinde yer aldı.

Sabah 08:00 sıralarında CHP İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş Beşiktaş Meydanı'nda yer aldı.

Polisin arama yaptığı sıralarda 22 yaşındaki bir genç, çantasında gaz maskesi ve tuvalet kağıdı bulundurduğu gerekçesiyle göz altına alınmak istendi fakat araya Süleyman Çelebi girdi ve göz altını engelledi.

Sabah 10 civarında ise Kadıköy ve Beşiktaş'ta polis müdahalesi başladı. Taksim'e gitmek üzere yola çıkan Eğitim-Sen ve DİSK'in yer aldığı otobüsler durduruldu.

Yine saat 10 sıralarında polisin Taksim'e çıkan tüm yolları kapamasıyla beraber bir grup vatandaş, boş bir sokakta futbol oynamaya başladı.


Saatler 11'e doğru yaklaştığı sıralarda, kalabalık artmaya başlamıştı. Tam kalabalık arttı denirken, polis Okmeydanı'nda ve Beşiktaş'ta toplanan kitlelere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.


Saat 12'de tüm grupların Taksim'e yürüyeceği kararlaştırılmıştı, ancak polis Taksim'de güvenlikleri arttırmıştı. Buna karşın Komünist Parti üyelerinden oluşan bir grup, kıvrak bir Truva manevrasıyla 10 binden fazla görev yapan Taksim Meydanı'na girmeyi başardı, tam da o sırada sosyal medyada kıyamet koptu. Ancak KP üyeleri yaka paça göz altına alındı.

Saatler 14:30'u gösterdiğinde Beşiktaş semtinde bir bayan polislere: ''Kimin mahallesinden kimi kovuyorsunuz, biz sizi elimizde çiçeklerle karşıladık ama siz bize saldırdınız.'' diyerek isyan etti.

 

Saat 14:45 sıralarında ise bir otopark çalışanı, emekçi bir gence saldırdı ve genç bıçaklanarak yaralandı.

Saat 15'ten sonra ise aralarında CHP üyelerinin de bulunduğu 3 otobüs dolusu emekçiyi göz altına aldı ve CHP Vekili Aykut Erdoğdu ''Halkımın yanında olmak istiyorum, otobüse beni de alın.'' dedi. Buna karşın polis otobüsü durmadı ve Aykut Erdoğdu sinirlenerek elini otobüsün kapısında cama vurdu ve yaralandı.

Okmeydanı'nda ise terörle mücadele timi gerçek mermi kullandı. Havaya ve eylemcilerin üzerine 10-12 el ateş açıldı.

Ayrıca olaylar sırasında HDP Milletvekillerinden Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel gazdan etkilenerek bayılma tehlikesi geçirdiler.


Hal böyleyken gazetecilere uygulanan şiddeti de atlamayalım, Kartal Postası Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Süleyman Şahin coplarla dövüldü. Polis müdahalesinden kurtulmak isteyen Şahin, kaçarken üzerine tazyikli su sıkıldı ve ortaya izahı olmayan bu fotoğraf karesi ortaya çıktı... Belki de 1 Mayıs'ın tüm özeti bu fotoğrafta mevcuttur.

(Fotoğrafların tümü sosyal medya kaynaklıdır)