İstanbul'da Newroz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde 'Dem dema serkeftinêye' (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Yenikapı Meydanı’nda kutlanıyor

Newroz kutlamaları, İstanbul mitingiyle devam ediyor. Yenikapı Meydanı'ndaki Newroz kutlamasına yoğun bir ilgi var.

İstanbul'daki kutlama, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde 'Dem dema serkeftinêye' (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştiriliyor.

Bugün binlerce kişi “Bu ateş zorbaları yakacak” “Seloya Özgürlük” sloganıyla Yenikapı Metro istasyonu önünde bir araya geldi.

Grup “Newroz Pîroz be” sloganlar eşliğinde Newrozun kutlanacağı alana doğru hareket etti.

4 ARAMA NOKTASI

Yenikapı Metro İstasyonu’dan Newroz’un kutlalanacağı alana kadar polis kordonu kuruldu. Kordon boyunca 4 arama noktasından geçen grup, onlarca polis kamerasıyla kaydedildi.

Binlerce kişinin toplandığı Newroz alanında gruplar halinde davul zurnalarla halaylar çekiliyor.

Yenikapı'daki Newroz’a HDK Eş Sözcüleri Çengiz Çiçek ve Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ve sendika temsilcileri katılacak.

Kutlamada sanatçılar Xero Abbas, Koma Sorjiyan, Grup Vardiya ve Hûnermend Huriye de sahne alacak.

ENCÜ: DEĞİŞİM DÖNÜŞÜM TALEP EDİLEN BİR NOKTADA NEWROZU KUTLUYORUZ

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, Newroz’u değerlendiren HDP İstanbul İl Başkanı Ferhat Encü, bütün baskılara, gözaltılara, sıkıntılara, hava koşullarına rağmen Newroz alanına baktıklarında gençlerden oluşan coşkuyu gördüklerini ve bu coşkuyu yansıtan bir yerde durduklarını söyledi.

“Biz 2022 Newrozunda toplumun demokrasiye, özgürlüklere kavuşmasını, Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan temel sorunların, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesini istiyoruz” diyen Encü, şunları söyledi:

“Halkların, sorunların çözümü için değişim dönüşüm ve demokratik iktidar talep ettiği bir noktada Newrozu kutluyoruz.

Bizler HDP olarak bu taleplerin dile getirilmesi ve Newroz alanından güçlü ses verilmesi konusunda bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz. Bir aydır biz sokak sokak, ev ev gezerek bunun zeminini oluşturmaya çalıştık. Ezilen halklarımızın, işçilerin, emekçilerin, bütün dinlere sahip inanç temsilcilerinin bu alana gelerek taleplerini yüksek sesle dile getirmesini istedik. Newroz alanımız dolmaktadır. İnsanlar akın akın Newroz alanına geliyor. Bu Newroz’un en önenmeli simgelerinden bir tanesi; yeni inşaanın, Demokratik Cumhuriyet'e adım atmanın ve demokratik iktidarın oluşturulması talebidir. Bu aynı zamanda AKP-MHP iktidarına bu topraklarda son verilmesi, bütün hukuksuzluklara hesap sormaya yönelik taleplerden oluşan bir Newroz’dur.”