İsrail, Amerika’nın yoğun çabaları sonucu 104 kişiyi serbest bırakmayı kabul etmişti.

Barış görüşmeleri öncesinde atılan bu adım Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın elini güçlendirecek. Ama bir Filistinli mahkumun babası hala temkinli:

“Buna inanmıyorum. Kim ne derse desin, oğluma sarılmadan ona dokunmadan oğlum eve döndü diyemem. Onu yanımda görmeden değil serbest bırakılacak demeyi bunu ümit bile edemem.”

Öte yanda bu olumlu gelişmeye rağmen İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimleri genişletme kararı barış görüşmelerine gölge düşürecek. Filistin Mahkum İşleri Bakanı İssa Qaraqe yine de umutlu:

“Bu oldukça güzel bir adım ve bizim için çok önemli. Serbest bırakılacak isimlerin çoğu ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı, çoğunluğu yirmi yıldan fazla bir süredir hapiste. Bunun önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum.”

Fakat salıverme kararını İsrail tarafında hoş karşılamayanlar da vardı. Bir grup İsrailli protesto için mahkeme önünde toplandı. Öldürülen İsrailli’nin babası karara tepkili:

“Teröristlerin serbest bırakılması için başbakana şantaj yapıldı. Hiç bir gerekçe olmadan salıveriyorlar. Müzakerelerin hiç bir ön koşulu olmamalı.”

İsimleri açıklanan 26 kişi Filistinliler tarafından kahraman olarak anılırken İsrail tarafında 1985 ve 1994 yılları arasında cinayet suçuyla hapse atılmıştı. (euronews)