İspanya'nın Barselona kentinde, korona virüsünün kalabalık kültürel faaliyetlerde yayılma şeklini incelemek için 5 bin kişilik bir konser düzenlendi.

Rock grubu Love of Lesbian'ın konserine, aynı gün test yaptırıp sonucu negatif çıkan 5 bin kişi katıldı.

İzleyicilerden maske takmaları istendi ama sosyal mesafe tedbiri alınmadı. Sağlık yetkilileri, herkesin negatif test verip maske taktığı ama sosyal mesafe tedbiri almadığı bir ortamda olası virüs yayılımını inceleyecek; önceden test yaptırmanın büyük kültürel faaliyetlerde yayılma üzerindeki etkileri ölçülecek.

İspanya Sağlık Bakanlığı'ndan özel izinle düzenlenen konsere bilet alan herkese cumartesi sabahı antijen testi yapıldı.

Sonucu negatif çıkanlara cep telefonlarından haber verildi ve Palau Sant Jordi kapalı spor salonunda akşam saat 19.00'da başlayacak olan konsere gelebilecekleri belirtildi.

Deneyi düzenleyenler, kalp hastalığı veya kanser geçmişi olan kişiler ile yakın zamanda temaslı olanlardan konsere gelmemelerini istedi.

Bu koşullar altında düzenlenen konserin epey heyecanlı geçtiği gözlemlenirken, deneyin sağlık protokollerini tasarlayan virolog Boris Revollo ve ekibi katılımcıları takip edecek. Konserden sonra virüse yakalanan izleyiciler, Revollo ve ekibine haber verecek.

Deneyde, konsere giden 5 bin kişi arasındaki olası vaka sayılarıyla genel nüfustaki vaka sayılarının oranları karşılaştırılacak ve önceden test yaptırmış olup kapalı ortamda maskeli ama mesafesiz bir şekilde vakit geçirmenin etkileri ölçülecek.

Deney, Barselona'daki AIDS ve Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Derneği ile yerel sağlık yetkilileri tarafından gerçekleştiriliyor. Dernek aralık ayında da, 500 kişinin katıldığı bir konser düzenlemişti.

Benzer koşullarda yapılan bu konserden sonra yapılan incelemeler, negatif antijen testlerine dayalı katılım ve maske önlemlerinin, sosyal mesafe olmamasına rağmen enfeksiyonları engellemekte başarılı olduğunu ortaya koymuştu.

Dr. Boris Revollo ise konser deneylerini, "Konser ve kültürel faaliyetleri yeniden düzenleyebilme yolunda bir diğer küçük adım" olarak niteliyor.