Konkordato ilan eden firma ve şahıslara her gün yenileri ekleniyor. Krizi fırsata çeviren kimi üniversiteler ‘konkordato komiserliği’ programları açtı. Minimum 1500 liradan başlayan üç günlük eğitimlere olan talep ise oldukça fazla.

Piyasalarda özellikle son aylarda alacak-verecek dengesini sağlayamayan şirketler ve de şahıslar, bankalardan ve alacaklılardan gelen kredi baskısına karşı koymak adına konkordato ilan ediyor. Mahkemenin konkordato başvurusunu kabul etmesi halindeyse ilgili tüzel ya da gerçek kişiler hakemlik yapması için komiserler atanıyor. Ancak piyasada firmaların peş peşe konkordato ilan etmesi, Türkiye’deki kimi üniversiteleri bu alanda konkordato komiserliği eğitimi vermeye yöneltti.

Sertifika eğitiminde öğretmenler öğrencilere, konkordatonun olumlu ve olumsuz yanlarından, atandığı firmanın mali yapısında nelere dikkat etmesi gerektiğine kadar birçok konuda bilgi veriyor. Ayrıca eğitmenler derslerde, yaşanmış konkordato süreçleriyle ilgili örnekler de vererek komiserin bu süreçte daha kolay hareket etmesini sağlıyor.

Sözcü’den Derin Gökçe’nin  haberine göre ilgili bölüm yeni açılmasına rağmen 20 kişilik dersliklerde şimdilik yer yok. Ücretli olarak verilen eğitimden geçen öğrenciler, rektörlük onaylı sertifika almaya hak kazanıyor. Programa katılmak isteyen vatandaşlarsa sertifika ücretini üniversitenin döner sermaye hesabına yatırıyor. Şu an Uludağ Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi bu alanda eğitim veriyor.

Konkordato eğitimlerinin ekim ayından bu yana çok fazla arttığını belirten Uludağ Üniversitesi Hukuk Eğitimlerinden Sorumlu Hayal Aydede yaptığı açıklamada, mali müşavirlerin ve avukatların konkordato süreci hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek,  “Biz de profesyonel eğitmenlerimizle birlikte bu konuda vatandaşları bilgilendiriyoruz. Sertifika programı ortalama üç gün sürüyor ve her gün 8 saat ders yapılıyor” dedi.

Aydede, mahkeme tarafından firmaya atanan komiserlerin söz konusu süreci çok iyi bilmeleri gerektiğini söyleyerek “Aksi takdirde süreç olumsuz ilerleyebilir. Konkordato yeni bir oluşum bu nedenle bazı konkordato ilan eden firmalara küt diye atanan komiserler oldu. Bu tarz eğitimlere çok fazla talep var” diye konuştu.