Giray Poyraz / Demokrat Haber

Ekonomistler Platformu “Hane halkı Ekonomik Güven Araştırması” raporunu yayınladı.

Ekonomistler Platformu ve Aksoy Araştırma tarafından 1600 kişiyle mobil panel üzerinden yapılan araştırma Türkiye temsilinin sağlanması için cinsiyet, sosyo-ekonomik statü ve yaş kotası uygulanarak gerçekleştirildi. Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik sorunların hane halkı üzerinde ciddi etkiler yarattığını gösteren veriler yer aldı.

GELİR DAĞILIMI ADALETSİZ, EN BÜYÜK SORUN YÜKSEK ENFLASYON

Raporlamaya göre, araştırmaya katılanların yüzde 65,4’ü Türkiye ekonomisinin olumsuz bir istikamette seyrettiğini ifade ederken yüzde 32,5’luk kesim Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun “yüksek enflasyon” olduğunu düşündüğünü belirtti. En önemli ekonomi sorununa ilişkin değerlendirmede ikinci sırada yüzde 24,5 ile “dövizde dalgalanma” ve yüzde 16 ile “yüksek işsizlik” ibareleri yer aldı.

Katılımcıların %50’si 2018 yılının ikinci yarısının daha olumsuz gideceğini beklediklerini ifade ederken, %25,5’lik kısmı daha olumlu bir seyir beklediğini ifade etti. Raporlamada, katılımcıların yüzde 70’inden fazlası önümüzdeki dönemde enflasyon ve işsizliğin artacağı ve dövizdeki dalgalanmanın Türk Lirası aleyhine devam edeceğini beklediklerini ifade ederken; yüzde 92’si asgari üretin yetersiz olduğunu, yüzde 52’lik bir kesim de asgari ücretin 2 bin 200 TL-2 bin 500 TL aralığında olması gerektiğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 94’ü ise Türkiye’deki gelir dağılımın adaletsiz olduğundan şikayet ediyor. Özellikle gıda fiyatlarındaki artışın hane halkı üzerinde etkisinin daha yüksek olduğu da araştırma sonuçlarından ortaya çıktı.

YÜKSEK FAİZLER KREDİ TALEBİNİ AZALTIYOR

Önümüzdeki bir yıl içinde kredi çekmeyi düşünüp düşünmediği sorulan katılımcıların %76’sı “hayır” yanıtı verirken, “evet” yanıtı verenlerin %43,7’si kredi çekmeyi mevcut borçlarını kapatmak için düşündüklerini ifade etti. Faizlerin yüksek olmasının kredi kullanımı konusunda hane halkını olumsuz etkilediği de araştırmanın bulguları arasında yer aldı.

YURTDIŞINA GÖÇ EĞİLİMİ ARTTI

Katılımcıların %57,8’i imkanlarınız olsa yurtdışına göç etmeyi düşünüyor musunuz sorusuna “evet” yanıtı verirken %42,2’lik kısım bu soruya hayır yanıtı verdi.

Türkiye ekonomisinin genel olarak “olumlu” bir istikamette seyrettiğini ifade edenlerin %33,8’lik kısmı imkanı olsa yurtdışına göç etmeyi düşüneceğini ifade ederken, ekonomideki gidişatı olumsuz görenlerin %71,1’i imkan olsa yurtdışına göç etmeyi düşüneceklerini belirtti.

Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, Türkiye’de ekonomide son dönemde yaşanan olumsuzlukların hane halkının hem bugün hem de yarın beklentisi üzerinde oldukça olumsuz bir etki yarattığını gördüklerini ifade etti. “Türkiye’de son yıllarda yapılan tüm araştırmalarda en önemli ekonomik sorunun işsizlik olarak karşımıza çıktığını dile getiren Demir, “Ancak bu araştırma bize gösterdi ki özellikle kurdaki dalgalanma ve enflasyondaki artış hane halkı için daha ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Bu konudaki duyarlılık her geçen gün artmakta. Hükümetin ve TCMB’nin fiyatlardaki artışı kontrol etmek için bundan sonra atacağı adımların sonuç vermesi sadece piyasalar açısından değil, hane halkı açısından da büyük önem arz ediyor” dedi. Ayrıca, önümüzdeki dönemde de üç aylık periyotlar halinde sokağın nabzını tutmaya yönelik çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.