Küresel piyasalarda dolar birçok ülke para birimi karşısında haftaya düşüşle başlarken, Türk Lirası'na karşı hızlı yükselişini ise sürdürüyor.

Doların küresel piyasalardaki gerilemesinde, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapılacak para politikası toplantısında tahvil alımlarının azaltılması konusunda konuşmayacağına dair spekülasyonlar etkili oldu.

Türkiye'nin risk primi 424 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 18,09 seviyesinde.

Öte yandan TL, diğer ülkeleri aksine dolar karşısındaki sert düşüşünü sürdürüyor. İstanbul serbest piyasada dolar 8,47 TL, euro 10,27 TL, sterlin ise 11,75 TL'den işlem görüyor.

Gram altın 482, çeyrek altın 791, tam altın 3 bin 100 liradan satılıyor. Altının onsu ise 1778 dolar.

Küresel piyasaların bu haftaki odak noktasını, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları oluşturacak.

Dünya genelinde geçen hafta açıklanan imalat ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin, ekonomik aktivitedeki toparlanmanın gücüne işaret etmesine karşın hafta geneline bakıldığında, pay piyasalarında çoğunlukla negatif bir seyir izlendi.

Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı enflasyon raporu piyasaların radarında olacak.

Piyasanın gündeminde, Merkez Bankası'nın rezervleriyle ilgili soruların yanısıra, Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarının yankıları da bulunuyor.

Kavcıoğlu'nun cuma akşamı yaptığı "Merkez Bankasının rezervleri varlık ve yükümlülük olarak yer değiştirdi. TCMB'nin rezervlerinden çıkarak bankaların DTH'larına döviz olarak giden parayı, bankaların TL ihtiyaçlarını karşılamak için TCMB dövizleri hesaplarına alıyoruz ve piyasaya TL veriyoruz" açıklaması da tartışmalara neden olmuştu.