Reuters, Avrupa Yatırım Bankası’nın, Türkiye'ye devlet ile ilişkiyi herhangi yeni kredi vermeyi yıl sonuna kadar durdurduğunu duyurdu.

Avrupa Yatırım Bankası sözcüsü konuya dair açıklamasında  “Avrupa Birliği Bankası olan Avrupa Yatırım Bankası, Konsey’in önerilerini, özellikle de yıl sonuna kadar yeni kredi verme konusunda kısıtlamayı uygulayacak” dedi.

Banka’nın kararı Avrupa Birliği’nin geçen hafta Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine karşı yaptırım planı kapsamında verildi.

Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye'ye son üç yılda yılda 444 milyon dolar ile 2.45 milyar dolar arasında kredi verdi. 2019 yılında ise herhangi bir yatırım olmadı.

Kredilerin durdurulmasının özel sektörü etkilemesi beklenmiyor. Banka kurulundaki Avrupa Birliği Maliye Bakanları onay verirse, hâlâ 350 milyon euroluk bir anlaşma imzalanabilir. Reuters’a konuşan sözcü açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bankanın Türkiye’ye verdiği kredilere dair stratejik uygulamalarının incelenmesi yıl sonunda başka bir tarihe ertelendi”

Türkiye, Avrupa Birliği’nin yatırım kesintilerinin Kıbrıs’taki doğal gaz arama faaliyetlerini durdurmayacağını söylemişti.