Fransa'da Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) partili siyah milletvekilli Carlos Martens Bilongo'nun Ulusal Meclis'te mültecilerle ilgili konuşması sırasında sağcı Ulusal Birlik (RN) partili milletvekili Gregoire de Fournas'nın "Afrika'ya dönsün" demesinin ardından Fournas'ya ceza verildi.

Konuyla ilgili toplanan Parlamento Bürosu, Fournas için yönetmeliklerdeki en ağır cezayı uyguladı. Buna göre Gregoire de Fournas 2 ay boyunca maaşının yarısını alabilecek ve 2 hafta Parlamento oturumlarına katılamayacak. Fournas'ya verilen ceza ülke tarihinde sadece 2011 yılında bir kez uygulanmıştı.

NE OLMUŞTU? 

Ulusal Meclis'te Akdeniz'de mahsur kalan bir grup mültecinin sorunlarını kürsüye taşıyan LFİ'li milletvekili Bilongo'nun konuşması sırasında RN Milletvekili Gregoire de Fournas'nın "Afrika'ya dönsün" ifadeleri tartışmalara neden olmuş ve Meclis'teki oturum sonlanmıştı. 

Bilango Meclis'te basına yaptığı açıklamada, "Bugün ten rengim nedeniyle geri gönderildim. Fransa'da doğdum, Fransa milletvekiliyim. Bugün ten rengi nedeniyle geri göndermekten bahsetmek tamamen utanç verici. Benimle duran tüm vekillere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Sonrasında sosyal medya hesabından da paylaşım yapan Bilango, "Meclis'te bir gün bu sözleri duyacağımı düşünemezdim. Ama ırkçılık, bizi cumhuriyetin en prestijli yerlerinde bile yakalıyor. Beni dinleyen herkesi ırkçılık zehrine karşı koymaya çağırıyorum" demişti.

De Fournas ise Boyun Eğmeyen Fransa milletvekillerinin manipülasyonuyla karşı karşıya kaldığını öne sürerek "Afrika'ya geri dönsün" cümlesiyle Bilango'yu değil, göçmen gemisini kastettiğini söyledi. 

Kaynak: Gazete Duvar