Irak'ın Suriye sınırında başlattığı hendek çalışması Duhok kentindeki Aloka Köyüne ulaştı. 605 kilometre olarak planlanan hendekte son 15 kilometre kaldığı ifade edildi.

İş makinaları 3 metre derinliğinde 2 metre genişliğinde hendekler açıyor. Irak Sınır Muhafızları ve Peşmerge güçleri hendek çalışmasının devam ettiği bölgeyi koruyor.

Sınırın Suriye tarafında gerekli güvenliğin sağlanamaması nedeniyle çok sayıda terör örgütü mensubunun elini kolunu sallayarak Irak topraklarına geçtiğini öne süren Peşmerge komutanı Binbaşı Muhammet Hasan, son bir ay içerisinde kaçak yollarla geçmek isteyen 905 kişi yakaladıklarını iddia etti.

Hasan, hendek kazılarını protesto eden grubun, birkaç gün önce iş makinalarını yakmak istemesi üzerine gerginlik çıktığını ileri sürdü.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı ise, Rojava sınırında hendek kazılması nedeniyle KDP'ye tepki gösterdi. KCK, "Güney hükümetinden beklenen, Rojava devriminin yanında olmasıdır. Gün Rojava devrimini sahiplenme ve savunma günüdür" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, KDP yönetiminin bilgisi dahilinde sınıra kazılan hendeklerin gerilime neden olduğunu bu gerilimin ise Kürt düşmanlarını sevindirdiğini savundu.

İlgili açıklamada Kürtler arasındaki sorunların diyalog ve siyasi yöntemlerle çözülmesi gerektiğine işaret eden KCK, örülen tel örgülerin ve duvarların kaldırılmasını istedi.

'TÜRKİYE DE HENDEK KAZIYOR'

ANF'de yer alan habere göre Türkiye de Derik ardından Afrin sınırında da hendek kazmaya başladı.

İddialara göre Türk ordusu 2 günden bu yana Afrin’in Şiye ilçesine bağlı Qemîtliq köyü sınırında iş makinalarıyla hendek kazmaya başladı.

3 km’ye ulaşan hendek 3 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde.