Siber suçluları, insanları kendi tuzaklarını düşürmek için oldukça akıllı davranırlar. Örneğin sosyal ağlarda gündemler alakalı yoğunlaşan mesaj trafiğindeki anahtar kelimeleri kullanarak, virüslü dosyaları açmanızı isterler ve daha farklı yollar deneyerek hesaplarınızı hacklemeye çalışırlar. Virüs programı olarak bilinen ESET, kullanıcılara özellikle bu tür olaylarda kullanıcıların parolarını değiştirmelerini ve internet kullanımında kullanıcıların daha dikkatli olmasını vurgulamaktadır.

 

Peki kötü yazılımlardan , virüslü mesajlardan kurtulmanın , korunmanın  püf noktaları nelerdir?

 

1- Şifrelerinizi ve parolalarınızı kimseyle paylaşmadan değiştirmek

 

2- Mesaj trafiğinin yoğunlaştığı zamanlarda tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini geri çevirin.

 

3- Tanımadığınız hesaplardan gelen e-posta ve sms'leri açmayın.

 

4- Facebook güvenlik anahtarlarını kontrol etmeniz ve gerekiyorsa değiştirmeniz gerekiyor.

 

5-  Facebook'da hakkınızdaki bölümün de kendinizle ilgili kısıtlı bilgi paylaşın. Telefon ve adres gibi bilgileri gizleyin , ya da paylaşmayın.

 

6- Sosyal ağlara bağlanmak için açtığınız sitelere dikkat edin. Örneğin ,Facebook yerine Fecabook, fecbook , Youtube yerine  yourttube , google yerine gogle gibi sitelere dikkat edin.

 

7-Hiçbir biçimde yardım amaçlı olarak kredi kartı numarası paylaşmayın, bilmediğiniz kişi ve şirketlere havale -EFT göndermeyin, bilmediğiniz kişilere kontör yollama işlemi yapmayın.

 

8-Sık sık sistem güncellemeleri yapmayı ihmal etmeyin.

 

9- Belirli aralıklarla virüs taraması yapın.