Twitter'in Türkiye'de engellenmesi başlarda mesaj ve üye sayısını artırsa da gün geçtikçe kullanım düşmeye başladı. Engelleme sürerse düşüşün daha da artması bekleniyor.

20 Mart gecesi Türkiye genelinde erişimi engellenen sosyal medya paylaşım sitesi Twitter'da kullanım oranları düşüyor. Sosyal ağ ölçümleri yapan StatCounter'ın dünya çapındaki Global Stat ölçümlerine göre Türkiye'deki Twitter kullanım yüzdeleri 20 Mart tarihinden itibaren ciddi bir düşüşe geçti.

StatCounter'ın ölçümlerine göre hem bilgisayar, hem tablet hem de mobil cihazlarda Twitter kullanım oranları düştü. Örneğin masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda 20 Mart günü yüze 12.24 olan kullanım 21 Mart'ta yüzde 8.76'ya düştü.

En trajik düşüşlerden biri mobil cihazlarda yaşanıyor. Çünkü bilgisayarda farklı çözümlerle Twitter kullanmak mümkün olsa da, mobilde 3G hattı üzerinden VPN dışında çözüm bulunmuyor. Örneğin 19 Mart'ta yüzde 36 civarında olan mobil cihazlarda Twitter kullanımı, 20 Mart günü yüzde 32'ye, 21 Mart'ta ise yüzde 16.9'a düştü.



Bu durumun en çok fayda sağladığı sosyal ağ ise Facebook oldu. Twitter'a giremeyen kullanıcılar, Facebook kullanmaya başladı. Facebook'un kullanım yüzdesi 20 Mart'ta yüzde 76.54 iken 21 Mart'ta bu rakam yüzde 77.05, 22 Mart'ta ise yüzde 80.7'e çıkmıştı.

Bir diğer önemli düşüş ise tablet cephesinde yaşanıyor. Tablet bilgisayar kullanıcılarının Twitter'a giriş yüzdesi 20 Mart'ta yüzde 32 iken 24 Mart'ta bu rakam yüzde 10'a düştü. (AljazeeraTürk)