Gezi protestoları sırasında protestoculara destek veren yayınlarıyla ismini Türkiye'de de duyuran uluslararası 'hacker aktivist' grubu Anonymous'un desteğiyle kullanıma açılan yeni bir sosyal ağ, Facebook'a rakip olarak kullanıcıların tüm bilgilerini son derece gizli tutmayı amaçlıyor.

Independent gazetesinin haberine göre, söz konusu sosyal ağın amacı, paylaşılan içerikler konusunda gizlilik, güvenlik ve kullanımları konusunda şeffaflığı ilke edinmek.

Minds.com adresinde kullanıma açılan site, diğer sosyal ağlarla aynı seçeneklere sahip – kullanıcılar takipçilerine yönelik güncellemeler yapabiliyor, takipçiler de okudukları içeriklere yorum yapabiliyor veya başkalarıyla paylaşabiliyor. Ancak Minds sitesini rakiplerinden ayıran özellik, bu verilerden para kazanmayı amaçlamaması – bunun yerine tüm yazılanlar kriptolanarak reklamverenler ve devlet birimleri tarafından okunamaz hale getiriliyor.

Uygulamayı diğer ağlardan ayıran bir diğer önemli özellikse, kullanıcıların yorum yapmak, oy vermek veya resim yüklemek gibi etkileşimlerde bulunduklarında ödüllendirilmeleri. Her etkileşim belli miktarda puan kazandırıyor ve bu puanlar da görüntülenme için harcanabiliyor. Bir başka deyişle, siteyi aktif bir şekilde kullananlar sistem tarafından öne çıkarılarak daha fazla sayfa görüntüleme almaları sağlanıyor. Bu mekanizma Minds.com tarafından “sizi erişimle ödüllendiren sosyal ağ” olarak tanımlanıyor. Bu haliyle de Facebook’un algoritmasından daha anlaşılır ve dürüst. Facebook kullandığı algoritmayı açıklamaktan kaçınıyor ancak dışarıdan göründüğü kadarıyla söz konusu algoritma etkileşim, tıklama sayısı ve içerik çeşitlerine bakarken harcanan zamanın bir karışımı gibi.

Minds.com sitesi pc ve mobil uygulaması olarak resmen yayına başladı. Ancak siteyi hazırlayan grup kullandıkları kodları tamamen ‘açık kaynak’ olarak sunuyor yani isteyen herkes sitenin tasarımına ve sürekliliğine katkıda bulunabiliyor.

Anonymous grubuyla ilişkilendirilen ve bir milyondan fazla takipçiye sahip ‘ART of Revolution – Devrim Sanatı’ isimli sayfa takipçilerine Minds.com’a destek verme çağrısında bulunan bir mesaj yayınladı. Mesajda: “Hep birlikte minds.com ve diğer açık kaynaklı, veri şifrelemesi yapan sayfaların büyümesine yardımcı olalım ve halk olarak halk için en iyi siteyi yaratalım” denildi. (ZETE)