Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, 2008 yılında Nicolas Sarkozy hükümetinin Maliye Bakanı olduğu dönemde, bir iş insanına yapılan 404 milyon euroluk ödeme nedeniyle 'görevi ihmal' suçlamasıyla yargılanacak.


Lagarde’ın avukatı mahkemenin kararı için ‘anlaşılması mümkün değil’ yorumunu yaparken, karara itiraz edeceklerini de ifade etti. Associated Press haber ajansı ise Lagarde’ın “Her zaman için devletin çıkarı için, yasalar çerçevesinde hareket ettim” diyerek kendisini savunduğunu aktardı.

Kamudan ödeme alan iş insanı Bernard Tapie, Sarkozy’nin 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına destek vermişti.

1990’lı yıllara kadar spor giyim markası Adidas’ın çoğunluk hissedarı olan Bernard Tapie, 1993’te şirketteki hisselerini satarak Sosyalist Parti’den François Mitterand hükümetinde kabineye girmişti.

Ancak Tapie, hisselerin satışına aracılık yapan ve kısmen kamuya ait olan Credit Lyonnais bankasını şirket değerlemesini kasten düşük göstermekle suçlayarak banka hakkında dava açmıştı.

GÖREVİ İHMAL HATASI 

O dönemde Maliye Bakanı olan Lagarde’ın da dahil olduğu 3 üyeli bir tahkim kurulu, Tapie’yi haklı bulmuş ve kamuoyunun büyük tepkisine rağmen işadamına 404 milyon euroluk ödeme yapmayı kabul etmişti. Ancak konuyu inceleyen müfettişler, Tapie ile seçimlerde Sarkozy’i desteklemesi karşılığında paranın ödeneceği yönünde söz verildiği sonucuna vardı.

Aralık ayı başında Fransız yargısı, yürütülen incelemelerin sonucunda Tapie’nin devletten aldığı 404 milyon euroluk ödemeyi faiziyle birlikte iade etmesi hükmüne varmıştı. Tapie hakkında verilen kararın ardındansa tahkim heyetinde bulunan Lagarde’ın ‘görevi ihmalden’ yargılanmasına karar verildi.

Lagarde eğer suçlu bulunursa 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması gündemde. (BBC Türkçe)