Halk TV'ye açıklama yapan Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, İmamoğlu'nun davaya konu olan açıklamasında YSK üyelerine dair herhangi bir söylemi olmadığını belirtti.

Polat, "Burada yargılanan aslında, Sayın Soylu'nun müvekkilime yöneltmiş olduğu 'ahmak sözüne karşı bir cevaptır. Bu cevap yargılanıyor" dedi.

"Söz konusu cevabı niyet okumayla birilerinin YSK üyelerine yöneltilmiş kabul ettiğini" söyleyen Polat, YSK üyelerinin dört tanesinin bu sözlerle ilgili şikayetçi olmadığını ifade etti.

'SEÇİMDEN ÇOK SONRA OLUŞMUŞ SÖZ İADESİDİR'

Sözlerin YSK üyeleri ve seçim süreciyle bir ilgisi olmadığını belirten Polat, "Sayın Bakanın 'Avrupa'da Türkiye'yi yurt dışına şikayet eden ahmağa sesleniyorum' tarzında söylediği söze karşılık verilmiş bir cevaptır. Seçimden çok sonra oluşmuş siyasi söz iadesidir. Seçim döneminde de söylenmiş bir söz değildir. Seçimden çok sonra söylenmiş bir sözdür. Sayın Bakan'a yönelik söylenmiş bir sözdür" diye konuştu.

'SİYASİ YASAK İHTİMALİ VAR AMA BU YANLIŞ BİR YERLERDEN DÖNER'

İmamoğlu'nun bu davadan 1 sene üzerinde ceza alması durumunda siyaseten yasak alabileceğini dile getiren Polat, "1 seneyi geçen bir hapis cezası olursa yasak ihtimali söz konusu olabilir ama ben bu ihtimal üzerinde konuşmak daha istemiyorum çünkü, hukukun böyle bir garabete imza atacağına inanmıyorum. Olmaz, herhangi bir yanlış olasılıkta bu yanlış bir yerlerden döner yani. Bunun istinafı var, Yargıtay'ı var, Anayasa Mahkemesi var, AİHM'i var, hukukçuların vicdanı var. Mümkün değil yani. Mümkün olmayan bir ihtimal üzerine çok fazla konuşmaya gerek yok ama teorik olarak evet, var" ifadelerini kullandı.

'ÜYELER ŞİKAYETÇİ DEĞİL, ESKİ BAŞKAN GÜVEN'İN İKİ SATIRLIK BİR İHBAR VAR'

"YSK üyeleri şikayetçi değilken sadece savcının şikayetçi olduğu dava, böyle mi tanımlanabilir bu dava?" sorusuna Polat, "Biraz öyle, çünkü eski YSK Başkanı Sadi Güven'in iki satırlık yazısıyla yapmış olduğu bir ihbardır ama ortada şikayetçi YSK üyeleri yoktur. Sayın Sadi Güven de zaten şikayetçi değil. Kendisi hakime vermiş olduğu beyanda, 'Söz, bana karşı söylenmiş bir söz değil. Ben zaten oy da kullanmadım, evet de demedim' gibi bir cevap verdi. Yok, ortada şikayetçi de yok. Olmayan bir şey yani" yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

31 Mart 2019'da yapılan İBB Başkanlığı seçimi, 6 Mayıs'ta iptal edilmişti. 23 Haziran'da yenilenen seçimi Ekrem İmamoğlu, kazandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019'daki açıklamasında Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne katılmak için Fransa'ya giden Ekrem İmamoğlu için "ahmak" ifadesini kullanmış ve "Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" demişti.

Bir soru üzerine Soylu'nun sözlerine yanıt verem İmamoğlu da "31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır" ifadelerini kullanmıştı.