Türkiye'de bir dönem genel müdürlüğünü de üstlendiği KONDA'da gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmalarıyla tanınan T24 yazarı Bekir Ağırdır, gelecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bekir Ağırdır, "Mitinglerde iktidarın yanlışlarını anlatıyorsunuz, bireyler zaten bunu yaşıyor. Sizin yeni umutları inşa etmeniz lazım" dedi.

'Sayıların Dili' adlı programda gazeteci Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Ağırdır, AKP seçmeninde bir 'vazgeçiş durumu' oluştuğuna dikkati çekti.

Siyasi parti ve seçmen arasındaki ilişkileri gündelik hayattan yola çıkarak yorumlayan Ağırdır, şunları söyledi:

'İKİ KRİTİK AN VAR'

"Banka tercihinizde, içecek tercihinizde, parti tercihinizde iki kritik an var. İlki 'vazgeçiş.' Beğendiğiniz veya güvendiğiniz bir bankadan 'Paramı çekeyim artık' dediğiniz an. Ya da 'Bu partiye artık oy vermeyeceğim' dediğiniz an. Vazgeçiş anını belirleyen şey rakiplerin ne yaptığı değil, partiyle seçmeni arasındaki ilişki.

Parti eğer seçmenin ihtiyaçları konusunda bir doyum, tutku üretmiyorsa yine bir miktar idare ediyor; ama şikayet başladığında bir vazgeçiş anı var. İktidar seçmeninde çok ciddi bir vazgeçiş pozisyonu var. Ama işin ikinci bir durumu var. Yeni bir partiden, sevgiliden heyecan duymak var. Yeni bir bağlanma üretmek. Türkiye'de ısrarla evet, seçmenler iki kümede de seçmenlerde eleştirel pozisyon var.

'VAZGEÇİŞ İÇİNDEKİ SEÇMEN HENÜZ YENİ İLİŞKİLER ÜRETMİŞ DEĞİL'

Türkiye'de bugün karşı karşıya olduğumuz problem, iktidar etrafından ciddi bir çözülme var. Ama vazgeçiş içindeki seçmen henüz yeni bağlanma, yeni büyük ilişkiler üretmiş değil. Bu üretmeyecek anlamına gelmiyor. Dinlemeye çalışıyor, hangisine daha yatkın olduğuna bakıyor. Henüz orada bir yerleşme olduğunu söylemek kolay değil. O yüzden iktidardaki kopuşu görüyoruz ama muhalefetin oylarında ciddi sıçramalar görmüyoruz.

'MUHALEFETİN 'VAZGEÇİŞ' ANINA DAİR SÖYLEMLERİNİN BİR ANLAMI YOK, YENİ UMUTLAR İNŞA ETMELİ'

Onun için muhalefetin ne yapacağı önemli. Muhalefetin 'vazgeçiş' anına dair söylemlerinin bir anlamı yok. Zaten seçmen oradan vazgeçmiş. Çıkıyorsunuz mitinglerde iktidarın yanlışlarını anlatıyorsunuz. Bireyler zaten bunu yaşıyor, sizin yeni umutları inşa etmeniz lazım. Yoksa 'vazgeçişte' bir sorun yok. Zaten bu ekonomik tufanın kendisi iktidardan bir 'vazgeçiş' üretiyor."