Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından, Türkiye bu sabaha iki istifa haberiyle uyandı.

İlk istifa, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan gelirken, dakikalar sonra bu kez İçişleri Bakanı Muammer Güler görevinden istifa ettiğini duyurdu. Kamuoyunda, bakanlar masum olsa bile soruşturmanın şeffaflığı açısından istifa etmeleri gerektiği yönünde bir beklenti oluşmuş ancak bu zamana kadar istifa gerçekleşmemişti.

Her iki bakanın oğlu, 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanmış, bakanların, soruşturmaya ilişkin operasyonların hemen ardından Başbakan Erdoğan'a sözlü olarak istifalarını sundukları belirtilmişti.

Muammer Güler, istifasını yazılı açıklamayla duyurdu.

GÜLER: KİRLİ BİR TEZGAH

17 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleşen operasyonu, "Hükümetimize, partimize, ve ülkemize karşı düzenlenen kirli bir tezgahtır" ifadeleriyle değerlendiren Güler, açıklamasında şunları kaydetti:

"Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevinden affımı Sayın Başbakanımıza aynı gün şifaen arz etmiştim. Söz konusu istifa talebimi 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum."

BAKANLIK KOLTUĞUNDA 11 AY

Kaymakamlıkla başlayan kariyerinde 7 yıl İstanbul Valiliği de yapan Güler, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevinden istifa ederek 7 Mart 2011 seçimlerine AK Parti'ye katıldı. Mardin Milletvekili olarak TBMM'ye giren Güler, 24 Ocak 2013'te yapılan kabine revizyonu ile İdris Naim Şahin'in yerine İçişleri Bakanlığı'na getirildi.

İLK İSTİFA ÇAĞLAYAN'DAN

Oğlu ve bazı yakın çalışma arkadaşları, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklanan Ekonomi Bakanı Çağlayan, istifasını kısa bir yazılı açıklamayla duyurdu.

Çağlayan'ın açıklaması şöyle:

"17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır.

Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım."

DÜN GECEKİ TOPLANTIDA YER ALMAMIŞTI

Başbakan Erdoğan, Pakistan dönüşü bazı bakanlarla Ankara'daki evinde bir araya gelmiş, Zafer Çağlayan; İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da yer aldığı toplantıya katılmamıştı.

Bu arada Zafer Çağlayan'ın bugün makamına gitmediği, istifasını da evinden verdiği talimatla yazdırdığı belirtildi.

KARİYERİ 2007 SEÇİMLERİYLE BAŞLADI

Ankara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı iken, 2007 seçimleri öncesi AK Parti'ye katılan Zafer Çağlayan, milletvekili seçildikten sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koltuğuna oturdu. Siyasi kariyerine Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı olarak devam eden Çağlayan, bakanlıklardaki yeni yapılanmayla oluşturulan Ekonomi Bakanlığı'na getirilmişti.

ŞİMDİ SIRA REVİZYONDA

İstifa kararlarıyla birlikte şimdi gözler kabine revizyonuna çevrildi.

Görevlerinden ayrılan bakanların isimleri, revizyonda değişecek bakanlar arasında geçiyordu. Başbakan Erdoğan'ın, bu hafta içinde revizyonu tamamlaması öngörülürken, gün içinde de açıklama yapılması ihtimal dahilinde.

Öte yandan, iddialarda adı geçen diğer bakanların takınacağı tutum da merak ediliyor. (NTV)