İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi avukatları, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'yı tutuldukları Silivri 9 Nolu L Tipi Cezaevi'nde ziyaret etti.

Ziyaret sonrasında gözlemlerini yazılı bir açıklamayla kamuoyu ile paylaşan avukatlar, Kaya ve Kızılkaya'nın ağır tecrit koşulları altında olduğuna vurgu yaparak, derhal serbest bırakılmasını istedi.

Silivri Cezaevi'nde bir hapishanede olması gereken asgari koşulların hiçbirinin bulunmadığı belirtilen açıklamada, cezaevi yönetiminin uyulması gereken asgari kuralların hiçbirine uymadığı ifade edildi:

"Görüş mahalline geldiklerinde iki gazetecinin de tecridin etkisi nedeniyle iletişim sağlamada zorluk çektiği gözlenmiştir. Ayrıca kaldıkları odanın soğuk olduğunu belirtmişlerdir" denilen açıklamada, "İki gazeteci tutuklandıkları günden bu yana sadece bir avukatın ziyaretlerine gelmesinden yakınmış, tecrit koşullarının sona erdirilmesi, olmuyorsa da kamuoyuna duyurulması konusunda bir girişimde bulunulmamasından duydukları rahatsızlığı dile getirmişlerdir.”

'KOŞULLAR ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN HALE GETİRİLSİN'

Silivri 9 No'lu Cezaevi'ndeki koşullarının hem İHD avukatlarının görüştüğü Kaya ve Kızılkaya'nın tabi tutulduğu uygulamalar, hem iki gazetecinin aktardığı bilgiler ve hem de avukatların görüş sürecinde şahit olduğu manzara dikkate alındığında, insan hak ve özgürlüklerinin hiçbir şekilde gözetilmediğinin ifade edildiği açıklamada, "Zaten mesleklerinden ötürü tutuklu bulunmakla ağır bir hak ihlaline maruz bırakılan iki gazetecinin derhal tahliyesi, bu mümkün olmuyorsa da cezaevi koşullarının yasalar ve uluslararası hukukun gerektirdiği standartlara çekilmesi gerekmektedir" denildi.

İHLALLERE KARŞI ÇAĞRI

Açıklamanın sonunda, "İnsan hak ve özgürlüklerine önem veren herkesi ihlallere karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz. Hukuksuzluklara sessiz kalanların, hatta hukuksuzlukları bizzat işleyenlerin bugün hukuk ihtiyacı içinde olduğu herkesin malumudur. Benzer kısır döngülerden kurtulmanın yolu, devletin hukuka davet edilmesi, hukuk sınırlarını aştığı zaman buna karşı ses çıkarılmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: DİHA