İHD Mardin Şubesi, Bagok Dağı'nda bulunan "Agit Suruç Şehitliği"ne yapılan saldırıda mezarların tahrip edilmesine ilişkin rapor hazırladı.

Raporda, mezarların tahrip edilmesinin hukuki ve etik izahının olmadığının altı çizilerek, "Mezarların eski hale getirilmesi için adli ve idari makamların hiçbir engel çıkarmaması temel talebimizdir. Yine idari makamların, mezarlara verilen tahribat için ailelerden özür dilemelidir" denildi.

Bagok Dağı'nda bulunan "Agit Suruç Şehitliği"ne yapılan saldırıyı incelemek amacıyla İHD Mardin Şubesi tarafından rapor hazırlandı.

İHD üyelerine mezarlıktaki inceleme sırasında BDP ve MEYA-DER yöneticileri de eşlik etti.

Yapılan tespitlerde ve gözlemlerde, tüm mezarların etrafındaki tuğlaların parçalandığının belirtildiği raporda, "Bir mezarın açıldığı ve naşın alındığı, mezarlığın etrafındaki tel örgülerin kaldırıldığı ve parçalandığı, yine mezarlığın kapısının kırıldığı görülmüştür. Söz konusu toplu mezar alanı ile ilgili olarak ailelerin talepleri doğrultusunda daha önce şubemiz tarafından 2008 ve 2010 yıllarında tarafından Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı'na talep dilekçeleri verilmiş; ancak savcılık tarafından delil yetersizliği gerekçesi ile toplu mezarın açılması ret edilmiştir" denildi.

Yakınları tarafından toplu mezarın bulunduğu alanın kaybolmaması için sembolik anlamda yapılan mezar ve mezar taşlarının yıkılmasının hiçbir hukuki ve etik izahının olmadığının belirtildiği raporda, şunlar belirtildi:

"Fethi kabir esnasında aileye bilgi verilmemesi, ailenin hazır bulundurulmamasının hukuki izahı yoktur. Her toplumun manevi değerleri bulunmaktadır. Toplu mezarda bulunan örgüt militanlarının aynı zamanda ailelerin bulunduğu, ailelerin ziyaret edebilecekleri bir mezarların olmasının onların en tabi hakkıdır. Ailelerin bu yöndeki hukuki taleplerinin savcılık tarafından ret edilmesi üzerine kendi imkânları ile bir mezar alanı oluşturması doğal haklarıdır.

İlgili idari ve adli makamlar şayet mevzuata uygun hale getirmek istiyorsa mezarları tahrip etmeden, ölülere saygı duyarak gerçekleştirme olanağı var iken yapmamalarının gerekçesini izah etmelidirler. Söz konusu toplu mezardan alınan naaş için ailesinden kan örneği alınması için adli birimlerin aileyi bir an önce davet etmesini talep etmekteyiz. Mezarların eski hale getirilmesi için adli ve idari makamların hiçbir engel çıkarmaması temel talebimizdir. Yine idari makamların, mezarlara verilen tahribat için ailelerden özür dilemelidir." (ANF)