Türkiye, referandum mitingleri nedeniyle Almanya’nın ardından Hollanda ile diplomatik kriz yaşıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda tarafından uçuşunun iptal edilmesi, ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi krizi derinleştirdi.

7 Haziran seçimlerinin ardından geçiş hükümetinde bakan olarak görev yapan, HDP Milletvekilleri Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan durumu değerlendirdi.

Sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre’ye ulaşmaya çalışan HDP heyetinin, Cizre’ye girişi engellenmişti.

Konca, “Bizim kendi topraklarımızda kendi seçmenimiz ile buluşmamız yasaklandı. Bize karşı yapılan hukuken suç, siyaseten etik ve ahlaki değildi” diye konuştu.

Müslüm Doğan, kendi topraklarında kendi seçmenleri ile buluşmalarının engellendiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) hukuk mevzuatında, başka ülke vatandaşlarının Avrupa’da siyasi propaganda yapmasının yasaklandığı bildirilirken, mevzuatın AB’ye adayı Türkiye tarafından da kabul edildiği ve 2008 yılında buna ilişkin bir yasa çıktığı belirtiliyor.

YURTDIŞINDA SEÇİM PROPAGANDASI YAPMAK SUÇ

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen’in aktardığına göre, 22 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 10. maddesi ile 298 sayılı Kanuna 94. maddesinden sonra gelmek suretiyle eklenen maddeler, yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerinde seçim propagandası yapmanın sınırlarını belirlendi.

Şen’e göre, 298 sayılı Kanunun “Yurtdışı seçmenlerin oy verme yöntemleri ve genel ilkeler” başlıklı m.94/A’nın 5. fıkrasına göre, “yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz.”

HDP’Lİ BAKANLAR CİZRE’YE GİREMEMİŞTİ

7 Haziran seçimleri sonrasında  kurulan “geçiş hükümetinde” bakan olarak yer alan HDP Milletvekilleri Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan, HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve beraberindeki bir heyet ile Eylül 2015 tarihinde Cizre’de ilan edilen ilk sokağa çıkma yasağı sonrasında ilçeye girmek istedi.

HDP’nin yüzde 90 oranında oy aldığı ve sonrasında genişletilen yasak ile birlikte yüzlerce insanın hayatını kaybettiği kente alınmamasına yönelik HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş o dönem yaptığı açıklamada, bunun “kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını” belirterek, “baskılara boyun eğmeyeceklerini” kaydetmişti.

HDP heyeti ve HDP’li bakanlar defalarca engellendi ve yasağın sürdüğü başka ilçelere, “kamu güvenliği” gerekçesiyle alınmadı.

BAKAN KAYA’DAN DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMASINA BENZER AÇIKLAMA

Hollanda’dan sınır dışı edilen Aile Bakanı Kaya, dün bu yasaklara karşı yaptığı açıklamada, Demirtaş’ın Cizre sınırında yaptığı açıklamaya benzer sözler kullanarak, "Ülkemizin toprağı olan Başkonsolosluğumuza girmemiz engelleniyor. Medeniyetin beşiği, Avrupa’nın göbeği ve yıl 2017. Avrupa’nın her yerinden vatandaşlarımız yanımızda. Onlarla buluşmamızı engelleyen zihniyete teslim olmayacağız. Sadece bir bakan olarak değil, bir Türk vatandaşı ve bir kadın olarak bu hukuksuzluğa asla teslim olmayacağız” açıklamasında bulundu.

‘BİZE KARŞI YAPILAN AHLAKİ VE HUKUKİ OLARAK SUÇTU’

Durumu değerlendiren ve Eylül 2015’te Cizre’ye alınmayan HDP’li Bakan Ali Haydar Konca, kendilerinin Cizre’ye alınmamaları ile AKP’li bakanların Hollanda’ya alınmaması arasında dünya kadar fark olduğuna işaret ederek, “Bizim kendi topraklarımızda kendi seçmenimiz ile buluşmamız yasaklandı. Bize karşı yapılan hukuken suç, siyaseten etik ve ahlaki değildi” diye konuştu.

Oysa Türkiye’nin kendi yasalarında “yurtdışında seçim propagandası yapmanın” yasak olduğuna işaret eden Konca, ancak bunun zorlanarak üzerinden bir kriz çıkarılmaya çalışıldığını belirterek, “AKP’li bakanların yaptığı yasadışıdır. AB diyor ki, eğer devletin politikası için geliyorsanız kapımız açık hay hay gelin görüşelim. Seçim propagandası için geliyorsanız bu yasaktır bunu kabul etmiyoruz. AB’nin kendi hukuku açısından bu doğrudur. Ancak siyaseten ben bu engellemeyi doğru bulmuyorum. Kaldı ki AKP’nin işine yarıyor. Ömer Çelik, bu olaylar sonrasında oylarının arttığını söylüyor ki, bu iş buna hizmet ediyor” dedi.

Müslüm Doğan da, Türkiye’nin yaşadığı bu durumun, “iç ve dış politika da iflasın işareti olduğunu” belirterek, “AKP’nin binalarına 16 Nisan’da bu iflas bayrağı çekilecektir” dedi.

Cizre’ye heyet olarak girmelerine izin verilmediğini hatırlatan Doğan, kendi topraklarında kendi seçmenleri ile buluşmalarının engellendiğini söyledi.

(Kaynak: Dihaber)