Hollanda'da çok sayıda belediyenin özel bir araştırma şirketi görevlendirerek, gizlice cami ve İslami kuruluşları izlediği ortaya çıktı.
Ülkedeki İslami örgütler, cami cemaatlerinin kişisel bilgilerini de içeren soruşturmanın kabul edilemez olduğunu düşünüyor.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye'nin konuyla ilgili gerekli incelemelerin ardından, hukuki girişimde bulunacağını söyledi.
BBC Türkçe'nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan'ın Hollanda basınından aktardığı habere göre, son yıllarda 10'dan fazla belediye, ülkedeki camileri ve İslami kuruluşları izlemek için "Nuance Door Training and Advice" (NTA) adlı şirketi görevlendirdi. Bu şirket, belediyeler adına "toplum için tehlike oluşturabilecek radikal eğilimler" konusunda soruşturma yapıyor. NTA adlı şirket camilere giderek imamlar, cemaat ve cami yönetimleri ile konuşuyor. Daha sonra belediye yönetimleri için kamuoyuna açıklanmayan raporlar hazırlıyor.
TERÖRLE MÜCADELE KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÖNERMİŞ
NRC gazetesi, Veenendaal kentindeki bir camiye ilişkin raporda cemaat içinde hangi ailelerin birbirleriyle tanıştığı, bazı üyelerin nerelerde eğitim gördüğü gibi bilgilerin de yer aldığını yazdı.
Buna göre NTA şirketi, belediyelere radikalleşmeyle mücadele konusunda danışmanlık yapan ve mali destek sağlayan Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü (NCTV) tarafından önerildi.
Belediyeler, eski bir polis memuru olan Najib Tuzani tarafından kurulan NTA'nın yardımıyla dış finansman, radikal vaizler ve yöneticiler konusunda güvenli bilgi elde etmeye çalışıyor.
Aralarında ülkenin ikinci büyük kenti Rotterdam'ın da bulunduğu belediyelere göre, Selefiler gibi gerçek niyetleri konusunda yabancılara karşı dürüst ve açık olmayan kapalı topluluklara ulaşmak için gizli soruşturma şart.
'IŞİD ENDİŞESİYLE' BAŞLATILDI
IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden gençler konusunda duyulan endişeler nedeniyle başladığı belirtilen gizli soruşturmayı, Rotterdam ve Zoetermeer belediyelerinin artık gerçekleştirmediği belirtiliyor. NCTV konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Hollanda medyasına göre, NTA'nın istihbarat servislerinin alanında faaliyet göstermesi nedeniyle NCTV rahatsızlık duyuyor.
HUKUKÇULAR VE İSLAMİ KURULUŞLAR YASA DIŞI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
Hollandalı hukukçular da, özel şirketin camilerle ilgili soruşturmasının yasa dışı olduğunu vurguluyor. Hollanda'daki camiler ve İslami kuruluşlar bu duruma tepkili. Hollanda hükümetinin remi danışma organı olan Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Zeki Baran göçmenlerin sürekli olarak "günah keçisi" gibi algılanmasından bıktıklarını söylüyor.
BBC Türkçe'ye konuşan Baran, Hollanda'daki camilerin ülkenin yasalarına göre faaliyet gösterdiğini vurguladı ve "Bizler Hollanda'nın asli unsurlarıyız. Sürekli politik malzeme olmaktan bıktık. Hükümetle görüşmemizde bunu bir kez daha vurgulayacağız" dedi. Rotterdam'daki İslami örgütlerin çatı kuruluşu olan SPIOR da bunun, "hükümetin İslam toplumuna karşı geniş ve yapısal güvensizliğinden kaynaklandığını" düşünüyor.
Bu ülkede yaklaşık 150 camiye sahip olan Hollanda Diyanet Vakfı'nın (HDV) da gelişmeden tedirgin olduğu belirtiliyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları, yapılan soruşturma ile kişisel verilerin gizliliği ilkesinin ihlal edildiğini belirterek, bu konuda gerekli incelemenin yapıldığını ve Hollanda makamları nezdinde gerekli hukuki girişimde bulunulacağını bildirdi.