Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı ve Hakları Platformu (CİSÜ) adına açıklama yapan Pozitif-iz Derneği kurucu üyesi Çiğdem Şimşek, son yıllarda yeni HIV olgularının hızla arttığına dikkat çekerek, "HIV enfeksiyonunun son 10 yılda yüzde 460 arttığı tek ülke Türkiye. Her şehirde gönüllü danışmanlık ve test merkezi açılmalı" dedi.
Çiğdem Şimşek, HIV enfeksiyonundaki artışla ilgili bugün yaptığı yazılı açıklamada, HIV’i etkisiz hale getirmek için artık pek çok ilaç alternatifinin bulunduğunu, buna karşılık Türkiye'deki vaka artışının sürdüğünü belirtti. Şimşek'in açıklaması şöyle:
‘TAM İYİLEŞME SAĞLAYACAK İLAÇ HENÜZ YOK’
“HIV’i, ‘Latent Rezervuar’ nedeniyle vücuttan tamamen atacak, yani tam şifa sağlayacak bir ilaç ya da aşı henüz mevcut değil. Ancak umut vaat eden ve yüz güldüren pek çok çalışma var.
‘HER GÜN 9 KİŞİYE HIV TANISI KONUYOR’
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre; Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 15 Kasım 2021 tarihine kadar toplam 31 bin 336 kişiye HIV tanısı kondu. HIV enfeksiyonunun son 10 yılda yüzde 460 arttığı tek ülke Türkiye. 2000 yılında 168 kişi HIV tanısı almışken bu sayı 2019’da 3 bin 248 oldu. 2019 verilerine göre; Türkiye’de her gün 9 kişi HIV tanısı alıyor. Yıllar içindeki bu artışın başlıca nedeni, ülke olarak HIV ve AIDS’e gereken ilginin gösterilmemesi, bulaş-bulaşmama yollarının, tedavi şekli ve tedavide varılan gelişmelerin topluma aktarılmamasıdır.
‘GERÇEK SAYININ 2-3 KAT FAZLA OLABİLECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR’
HIV, bütün dünyada devam etmekte olan bir pandemidir ve bunu görmezden gelmek maalesef yeni HIV vakalarına sebep oluyor. HIV vakalarının böyle hızlı arttığı bir ülkede ideal olanı, her ilde en az bir gönüllü danışmanlık ve test merkezinin faaliyette olmasıdır. Başta Diyarbakır, Gaziantep, Van, Kayseri, Konya, Antalya, Adana, Trabzon, Samsun, Eskişehir olmak üzere Erzurum, Zonguldak, Denizli, Sivas, Çanakkale ve Tekirdağ’da da gönüllü danışmanlık ve test merkezinin açılması gerekiyor. Resmi sayıların dışında HIV statüsünü bilmeyen pek çok kişi bulunuyor. Covid-19 pandemisi döneminde getirilen kısıtlamalar sebebiyle yeterince HIV testi yapılamadı. Toplumda HIV farkındalığı düşük, HIV’e ve HIV pozitiflere yönelik damgalama ve ayrımcılığın devam ediyor olması nedenleriyle kişiler test yaptırmaktan çekiniyorlar. Türkiye’de HIV ile yaşayan ve durumunu bilmeyen kişi sayısının gerçekte mevcut sayının en az 2-3 katı olabileceği tahmin ediliyor.
‘TOPLUMUN YÜZDE 77'Sİ HIV HAKKINDA YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL’
Türkiye’de 2017 yılında Başkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Tedavi Merkezi (HATAM) tarafından yapılan HIV ve AIDS Farkındalık Araştırması sonucunda, toplumun yüzde 77’si HIV hakkında doğru ve güncel bilgiye sahip değil. Katılımcıların yüzde 75’i, HIV pozitif kişilerin başarılı tedaviler sayesinde herkes gibi normal bir yaşam sürdürebileceğini bilmiyor.