İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Kanal 24 televizyonunda katıldığı canlı yayında seçim güvenliğiyle ilgili soruları yanıtladı. Öztürk, HDP’nin Erzurum mitingi öncesindeki saldırılara ilişkin “Biraz olmaması gereken üzücü olaylar yaşandı ama çok şükür, önemli bir olay meydana gelmedi” ifadesini kullandı. Öztürk, Bingöl’de Hamdullah Öğe’nin öldürülmesine ilişkin de “siyasi olup olmadığını bilmiyoruz” diye konuştu.

Saldırılara ilişkin açıklamalarında "karşılaştırmaya" giden Bakan Öztürk, AKP’nin her bölgede saldırıya uğradığını savunarak Bingöl ve Erzurum'da HDP'ye yönelik saldırılara ilişkin şöyle konuştu:

BİNÖL'DEKİ SALDIRI

 “AK Parti, her bölgede, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da birtakım saldırılara uğruyor. Başka partilere de yapılanlar var, toplamda 531, dün itibarıyla ‘seçim suçu’ diyebileceğimiz şeyler oldu.

“Şırnak’ta iki vatandaşımız hayatını kaybetti. Bingöl’de HDP’nin aracının şoförü hayatını kaybetti ama siyasi olup olmadığını bilmiyoruz.

ERZURUM’DAKİ SALDIRILAR

“YSK, bir partiye 'şurada miting yapacak’ demişse, devletin bütün güvenliği sağlamak yükümlülüğü vardır. Biraz olmaması gereken üzücü olaylar yaşandı ama çok şükür, önemli bir olay meydana gelmedi."

SEÇİM GÜNÜ

“Riskli gördüğümüz bütün sandıkların başında mutlaka güvenlik görevlisi bulunduracağız. Özellikle kırsal alanda olacağı için jandarma bulundurulacak, en az 2 kişi olarak değerlendiriliyor. Her sandıkta değilse de riskli görülen sandıklarda.

“Devriyelerimiz o gün itibarıyla devam edecek, 24 saat görevimizin başındayız. Vatandaşlarımızın güvenlik anlamında bizden yararlanmak istemelerinin sınırı yoktur. Taleplerinin tamamı tarafımızdan karşılanacaktır.

“Hiçbir şekilde ‘Ben şöyle tehdit hissediyorum, yok ama ben öyle hissediyorum’ bile deseler, yasal sınırlar içinde, 15 metre sınırının kenarında olacak bizim elemanlarımız ve olaya mutlaka müdahale edilecektir. Tabiatıyla sandık kurulu ve müşahitlerin de bize bu konuda yardımcı olmaları lazım.

SANDIK SAYIM İŞLEMLERİ SONRASI

“Yani sevinç veya üzüntüyle ilgili yaşanabilecek olaylara karşı tedbirlerimiz de var. Her şeye rağmen öngöremediğimiz şeyler olursa da vatandaşlarımız bizi bilgilendirirse ona da anında müdahale etmek görevimizdir.

“Vatandaşlarımızın şuna güvenmelerini özellikle rica ediyorum: ‘Devletimiz, Türkiye’nin tamamında bu konuya hakimdir. Bu konuda olabilecek şeylere karşı her türlü tedbiri aldı.”