HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, 13 Aralık günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmasına katılmak üzere Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirildi.

Uçakla Elazığ'a getirilerek cezaevine yerleştirilen Zeydan’ın duruşma günü kente getirilmesi bekleniyor. Zeydan’ın 29 Kasım’daki duruşması, adliyede bekleyen avukatlarına haber verilmeden görülmüştü.

DAVA HAKKINDA

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, Zeydan hakkında 2015-2016 yılları arasında Hakkari, Yüksekova ve Şırnak’ta düzenlenen 7 ayrı toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katılması ile yaptığı konuşmalar nedeniyle 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı.

İddianamede, Zeydan “Örgüt propagandası yapma”, “Suçu ve suçluyu övme”, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma” ile “Örgüte üye olma” ile suçlanıyordu. Yargıtay, iddianameyi kabul eden Hakkâri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine davayı “güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır’a nakletmişti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Zeydan’ın savunması ardından savcı mütalaasında, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan Zeydan’ın beraatını, "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt propagandası" suçlarından da Zeydan’ın 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istemişti.

Mahkeme Zeydan'a katıldığı ileri sürülen "canlı kalkan" eylemi nedeniyle "Örgüte yardım etmek" suçunu işlediği iddiasıyla 5 yıl hapis, "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözleri nedeniyle "Basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak" suçundan ise 3 yıl 1 ay 15 hapis cezası vermişti.

Zeydan'a toplam 8 yıl 1 ay 15 hapis cezası veren mahkeme, tutukluluk halinin devamına hükmetmişti. Zeydan’ın avukatlarının yaptığı temyiz talebini değerlendiren Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Zeydan’ın savunma hakkı kısıtlandığı gerekçesiyle yerel mahkemenin verdiği kararı bozmuştu. Dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti.

(Kaynak:Mezopotamya Ajansı)