Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, dokunulmazlıkların kaldırılması, ‘Adalet Yürüyüşü’, OHAL ve açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ile Semih Özakça hakkında açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüşü’nü değerlendiren Zeydan, CHP’nin dokunulmazlıklar konusunda eleştirdi.

Zeydan, “Türkiye’nin en büyük üçüncü partisinin eş genel başkanları tutuklandıklarında ve bir eş başkanın milletvekilliği ve eş genel başkanlığı düşürüldüğünde ana muhalefet partisi olarak sessiz kalırsanız, samimiyetiniz sorgulanır. Hukuksuzluğa ucu bize dokunduğu zaman değil, ahlaki ve vicdani olarak her zaman karşı çıkmak gerekiyor. Barış ve demokrasi bloğu içerisinde yer alan tüm kesimlerin birbirlerine karşı ön yargılarını bir tarafa bırakmasının zamandır. Cesurca demokrasiyi savunmanın vaktidir. Barış ve demokrasi bloğunun birbirini zayıflatan değil, birbirini güçlendirecek adımlar atması gerekmektedir” dedi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Zeydan, Evrensel’den Çağrı Sarı’nın sorularını yanıtladı.

*HDP’nin 13 vekili tutuklu... Üye ve yöneticilerine dönük operasyonlar ise devam ediyor... Böyle bir dönemde Türkiye bir referandum süreci yaşadı... Siz nasıl değerlendirdiğiniz tüm bu yaşananları?

Eş Genel Başkanların ve binlerce parti yöneticimizin tutuklanması referandum sürecinden bağımsız değil. CHP’nin de büyük vebalinin olduğu dokunulmazlıklarımızın kaldırılması, başkanlık sistemi için yapılan Anayasa değişikliğinin ilk adımıydı. TBMM’nin en büyük üçüncü partisinin eş genel başkanları ve milletvekillerinin rehin alınmasına sebep olan bu anayasa değişikliği şaibelerle dolu olup, halkın iradesine darbe yapan ve hiçbir meşruiyeti olmayan bir değişikliktir. Kamuoyu çok iyi biliyor ki, Sayın Demirtaş ve Sayın Yüksekdağ dışarıda olsalardı, tüm hile ve baskılara rağmen “hayır” kazanacaktı.

ENİS BERBEROĞLU'NUN TUTUKLANMASI

*Bu sürecin son halkası CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması oldu. Dokunulmazlıklar konusunda partinizin CHP’ye dönük eleştirileri var. CHP ‘evet’ demeseydi ne değiştirdi?

Sayın Berberoğlu’nun tutuklanma süreci CHP’nin bizzat kendi eliyle desteklediği bir sürecin sonucudur. İşin ucunun kendilerine dayanacağını tahmin edemediler. Özellikle Eş Genel Başkanımız Sayın Demirtaş’ın o dönemde, CHP’yi uyaran çok sayıda açıklaması olmuştu. Bu uyarılar dikkate alınsaydı, bunlar yaşanmayacaktı.

‘ADALET YÜRÜYÜŞÜ’

*Berberoğlu’nun tutuklanması üzerine CHP ‘Adalet Yürüyüşü’nü başlattı. Partiniz de yürüyüşe destek verdi. Tutuklu bir vekil olarak siz adalet yürüyüşünü nasıl yorumladınız?

Türkiye’nin en büyük üçüncü partisinin eş genel başkanları tutuklandıklarında ve bir eş başkanın milletvekilliği ve eş genel başkanlığı düşürüldüğünde ana muhalefet partisi olarak sessiz kalırsanız, samimiyetiniz sorgulanır. Hukuksuzluğa ucu bize dokunduğu zaman değil, ahlaki ve vicdani olarak her zaman karşı çıkmak gerekiyor. Eğer siz faşist, tekçi, tahakkümcü, baskıcı bir rejime karşı adalet ve demokrasi mücadelesi veriyorsanız, adaletsizliğe uğramış tüm kesimlerin hakkını ve hukukunu savunmak zorundasınız. Son halk oylamasında baskı, tehdit ya da farklı sebeplerle ‘evet’ bloğunda yer almış, fakat AKP’nin politikalarından memnun olmayan demokrat-dindar insanlarımıza da AKP’ye karşı durduklarında uğrayabilecekleri mağduriyetlerin sahiplenileceği konusunda güven verilmesi gerekir.

16 NİSAN ANAYASA DEĞİŞİKLİK REFERANDUMU

*Hem 16 Nisan referandumu hem Adalet Yürüyüşü, mesela ‘demokrasi bloğu’ gibi birleşik bir mücadele cephesinin gerekliliği tartışmalarını yeniden başlattı. Siz ne diyorsunuz?

Demokratik ilkeler çerçevesinde kurumsallaşacak bir barış ve demokrasi bloğuna ihtiyaç vardır. 16 Nisan halk oylamasında Edirne’den çıkan yüzde 70 “hayır” ile Hakkari’den çıkan yüzde 70 “hayır” iradeleri demokratik, eşitlikçi, çoğulcu bir toplumsal sözleşmeyle ortak vatanda, birlikte yaşamanın fırsatını ortaya çıkarmıştır. Yüzde 49’luk ‘hayır’la beraber, ‘evet’in içindeki demokrasiyi savunan, çocuklarının ve ülkesinin geleceğini düşünen insanlarımızla beraber olabildiğince bu bloğu genişletmek gerekiyor. Barış ve demokrasi bloğu içerisinde yer alan tüm kesimlerin birbirlerine karşı ön yargılarını bir tarafa bırakmasının zamandır. Cesurca demokrasiyi savunmanın vaktidir. Barış ve demokrasi bloğunun birbirini zayıflatan değil, birbirini güçlendirecek adımlar atması gerekmektedir.

Çok uzun yıllardır barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren bir siyasi gelenekten geliyoruz. Çok ağır bedeller ödedik, ödüyoruz. Yurttaşlarımızı daha iyi şartlarda, kardeş kanı akmadan yaşaması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Fakat tüm yurttaşlarımızın bizlere yapılan zulmü görmesini isteriz. AKP kendisine biat etmeyen “teröristlikle” itham ediyor. Bugün bu iftira ve ithamlar ellerinde bayraklarla “adalet” arayanlar için de kullanılıyor. TBMM’nin üçüncü büyük partisinin eş genel başkanlarına, siyasetçilere, gazetecilere, bilim insanlarına, öğretmenlere, işçilere, memurlara karşı yapılan haksızlıklarda da; Gever’de, Cizre’de, Şırnak’ta, Sur’da, Nusaybin’de, Roboski’de insanlığa karşı işlenen suçlarda da ‘adalet’ istersek, bu yürüyüşü daha anlamlı, daha gerçekçi ve sonuç alıcı kılar.

‘HÜKÜMETE ELEŞTİRİLERİMİZ ‘TEHDİT’ OLARAK ALGILATILIYOR’

*İddianameleriniz bir vekil olarak yaptığınız basın açıklamaları ve katıldığınız etkinliklerden oluşmuş durumda...

Hakkımdaki iddianame 7 ayrı fezlekeden oluşuyor. Tamamı siyasi parti faaliyeti olup, ifade özgürlüğü ve yasama sorumsuzluğu kapsamındadır. Hepimiz hakkında düzenlenen iddianameler, yaptığımız konuşmalar ile siyasi parti ve STK’lerın basın açıklanmalarına katılmaktan dolayı hazırlanmıştır. Hakkımızdaki tüm iddialar AYM ve AİHM içtihatlarına göre ifade özgürlüğü kapsamındadır. Hukuk orta düzeyde hakim olduğu taktirde bile beraatle sonuçlanacak davalardır. Fakat herkesin şahit olduğu gibi şu anda ülkemizde hukuk ve adaletten bahsetmek mümkün değildir. Hükümetin hem iç hem de dış politikalarına karşı yaptığımız uyarı ve eleştiriler, devletin bekasına yapılan bir saldırı, bir tehdit olarak algılatılmaya çalışılıyor. Ve ne yazık ki, bunda başarılı da olunuyor. Maalesef yargı erkini de bu konuda bir sopa olarak kullanıyor.

YÜKSEKOVA'NIN İL YAPILMASI

*Hakkari milletvekilisiniz... Hükümet Yüksekova’yı il yapmak istiyor. Sizce amaç nedir?

Buradaki amaçlardan bir tanesi Hakkari’yi ilçeye dönüştürerek gelecek kuşakların tarihiyle olan bağını koparmaktır. Hakkari halkının tek geçim kaynağı il olmaktan kaynaklı oluşan ekonomik gelirlerdir. İlçeye dönüşmesi durumunda, ekonomik gelirleri bitecek, halkın göç edeceği ve Hakkari’nin demografik yapısının değişeceği, zamanla tarihinin ve kültürünün yok olacağı bir gerçekliktir. Yüksekovalıların yaşam standartlarını yükseltmek için yapmadığı ortadadır. Yüksekova’daki ablukanın 37. gününde Valilik açıklamasına göre tahrip olan ev sayısı 400-500 civarındaydı. Yasağın kısmi olarak kaldırıldığı 80. güne kadar, yani çatışmaların olmadığı 43 günlük süreçte 6 bin ev yok oldu. Halkımızın haysiyetine dil uzatan yazılamalar, küfürler halkımızın hâlâ hafızasındadır. Bütün bunlar hükümetin emriyle; şu anda darbe girişiminden tutuklu olan Tümen komutanın eliyle, emriyle gerçekleştirildi.

Her şeye rağmen makul ve adil olan Hakkari ve Şırnak’ın il olarak kalması, Yüksekova ve Cizre’nin il yapılmasıdır. Hem komisyon hem de genel kurul aşamasında yaptığımız bu öneri ve teklifler bizzat AKP tarafından reddedildi. Bugün tekrar gündeme getirilmesi farklı niyetlerin olduğunu gösteriyor. Dikkat ederseniz bir yılı aşkındır gündemde tutuyor, fakat sonuçlandırmıyor. Bu süreci Hakkari halkı üzerinde tehdit, Yüksekova halkı üzerinde bir beklenti yaratarak yürütüyor. Burada özellikle Hakkari ve Yüksekova halkının birbirini sahiplenmesi gerekmektedir.

CEZAEVİ KOŞULLARI

*Cezaevindeki günleriniz nasıl geçiyor?

İnandığımız değerler uğruna buradayız. Başta Eş Genel Başkanımız ve diğer tüm siyasi tutsaklar halklarımıza ve demokratik siyaset geleneğimize layık bir duruş sergilediler. Zindanları bir baskı ve sopa aracı olarak kullanmak isteyen hükümeti direnişle boşa çıkardılar.

Burada asla yalnız olmadığımızı biliyoruz. Aldığımız binlerce dayanışma mektubu bizi dirençli tuttu. Sayın Demirtaş’ın mütevaziliği, yoldaşlığı, fedakarlığı, emeği, bilgi birikimi, esprileri, sazı, türküleri halkımızla aramızdaki duvarları anlamsızlaştırıyor. Kendisine Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden, her kesiminden mektup geliyor. Büyük bir kısmına keyifle cevap yazdığının şahidiyim.

Zamanı iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Bol bol okuyoruz. Sohbet, resim, spor, türkü, mektuplara cevap derken zamanın zindanda da yetmediğinin farkına varıyoruz.

Bizlerle dayanışma içerisinde olan tüm STK’lara, siyasi partilere, avukatlara, tüm halklarımıza tekrar teşekkür ediyorum.

NURİYE GÜLMEN VE SEMİH ÖZAKÇA

*Cezaevi koşullarınız nasıl? Kitap, dergi, gazete, görüş, telefon... Bu tür konularda sıkıntı yaşıyor musunuz?

Özellikle son iki yıldır haklarımıza yaşatılan acılar, sayıları binleri aşan zindanlardaki hasta tutsakların yaşadığı sıkıntılar, haksız bir şekilde işlerine son verilen ve sağlık durumu ölüm sınırına gelmiş olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın maruz kaldığı insanlık dışı muamele ortadayken, bizim hapishanedeki sorunlarımızı dile getirmemiz ne etik ne de ne de doğru olacaktır.

*Gündemi nasıl takip ediyorsunuz?

Gündemi Evrensel, Özgürlükçü Demokrasi, Cumhuriyet, BirGün gibi günlük gazeteler ve bir çok haftalık, aylık dergiden takip etmeye çalışıyoruz. Baskıların bu kadar yoğun olduğu bir dönemde gerçekleri cesurca yazan gazetenizi de ilgiyle takip ediyoruz.