Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleriyle ilgili “adımlar gecikmeden atılmalı” talimatının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’a “zorla getirilme” çağrı kağıdı geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta içerisinde Rusya’ya yaptığı ziyaret sonrası dönüş yolunda uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Benim dokunulmazlıklar konusundaki yaklaşımım bazı dostlarla, yani siyasilerle çelişiyor. Dokunulmazlığı niye kaldırdık? Kaldırdıysak, gereği neyse bunu yapmak gerekiyor bir defa. Adımlarımızı gecikmeden atmamız lazım” dediği öne sürülmüştü.

DİHA'nın haberine göre; HDP'li vekil Başaran’ın da aralarında bulunduğu 55 kişi hakkında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat 2014’te Batman kent merkezinde yapılan açıklamaya katıldıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Hakkında soruşturma başlatılan Başaran da o günlerde BDP il yöneticisi görevini yürütüyordu. 55 kişi hakkında açılan soruşturmaya “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” gerekçe gösterildi.

54 KİŞİNİN BERAAT ETTİĞİ DAVA

2015’e sarkan soruşturma kapsamında 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Ancak daha sonra milletvekili seçilen Başaran hakkında ise aynı gerekçeyle açılan soruşturma 2 yıl sonra davaya dönüştü. Duruşmanın da Batman 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 28 Kasım 2016’da görülmesine karar kılındı.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASINDAN SONRA ‘ZORLA GETİRME’

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından da HDP’li milletvekillerine de haklarında açılan soruşturma ve davalar kapsamında çağrı kağıtları bir bir gelmeye başladı. Bu güne kadar ulaşan çağrı kağıtlarından “zorla getirme” emri yer almadı.

Ancak Başaran’a dün ulaşan çağrı metninde görülecek olan duruşmaya gitmediği takdirde CMK’nın 176/2 maddesi gereğince “zorla getirme” kararı alınacağı ifadesi açık bir şekilde yer aldı.