Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ezidiler için sarf ettiği "Hristiyan demedik, ayrım yapmadık" sözlerinin Ezidi inancının aşağılanması anlamına geldiğini belirten yazılı bir açıklama yayınladı. 

Erdoğan'ın daha önce de Ezidilere yönelik "Yezidi de olsa yine değer veririz" ve "Bunlar ateist, bunlar Zerdüşt" dediğini hatırlatan Uca, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan bütün kimliklere, kültürlere ve dini inançlara eşit mesafede olmalı ve hepsine saygı duymalıdır" dedi.

“EZİDİLERE YARDIM EDEN DEVLET DEĞİL”

"Cumhurbaşkanı Erdoğan farklı dini inançlara karşı ayrımcılık yapmaktan vazgeçmelidir" diyen Uca, açıklamada ayrıca Erdoğan'ın, dini inançlarından dolayı 73 defa fermana maruz kalan kadim Ezidi toplumunu "Sizi kamplarda biz besliyoruz, yanlış yapmayın" şeklinde tehdit ettiğini de hatırlatarak, IŞİD'in (DAİŞ) soykırımından kaçarak Türkiye'ye ulaşan Ezidilere de devletin hiçbir şekilde yardım etmediğini, yardım edenin DBP'li belediyeler olduğunun altını çizdi.

“ERDOĞAN TEHDİT ETMEKTEN VAZGEÇMELİ”

Ezidi inancının binlerce yıllık tarihi olduğunun da altını çizen Uca, IŞİD vahşetine maruz kaldıkları için Türkiye'ye gelen Ezidilerin de bu toprakların asıl sahibi olduğu vurgusunu yaptı.
 
Uca, açıklamasının devamında şunları kaydetti: Sayın Erdoğan, barbar DAİŞ çetelerine karşı Şengal'de kendi topraklarını koruyan Ezidi halkını tehdit etmekten vazgeçmeli. Ezidilerin direnişine ve iradesine saygılı olmalıdır. Tarih boyunca dini inançlarından dolayı kin ve nefrete maruz kalıp 73 fermana uğrayan Ezidi toplumuna mensup binlerce kadının hala barbar DAİŞ çetelerinin elinde olduğu bir coğrafyada direnmek Ezidilerin en meşru ve en doğal hakkıdır. Kimsenin Ezidilerin bu meşru direnişine saldırmaya hakkı yoktur." 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Rize'de katıldığı toplu açılışta yaptığı konuşmada, "Ezidiler, bak teröristlerle iş birliği yapmayın. Şu anda ülkemde bu kadar Ezidi'yi kamplarda biz besliyoruz. Kapılarımızı biz size açtık. 'Hristiyan' demedik, ayrım yapmadık, kapımızı açtık ama şimdi bazı yanlış oyunların içerisine giriyorsunuz. Bu yanlış oyunlar size kar değil zarar getirir" demişti.