HDP'li belediyelere kayyım atanmasına tepkiler devam ediyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasına ilişkin açıklama yaptı. Belediyelere kayyım atanmasının halkın iradesinin gasp edilmesi olduğunun belirtildiği açıklamada, "Görevden alınan belediye eşbaşkanlarının görevlerini layığıyla yerine getirmeye çalışan isimlerdir. Türkiye İşçi Partisi olarak, seçilmiş belediye Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün, partileri HDP’nin ve en temel haklardan biri olan seçme hakkı ellerinden alınmaya çalışılan yurttaşlarımızın yanlarında olduğumuzu ilan ediyoruz. Tüm yurttaşlarımızı, Türk-Kürt kardeşliğine, özgürlüklere ve demokrasiye düşman Saray faşizmine karşı tek ses olmaya davet ediyoruz” denildi.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan yaptığı açıklamada, "Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınması ile devam ettirilen operasyonlar ve kayyım süreci kabul edilemez bir demokrasi ihlalidir. Esasında bütün bir halkın iradesinin gasbıdır. AKP iktidarının bundan sonra yürüyeceği yolun daha fazla baskı, daha fazla hak ihlali olacağının işaretidir. Gün, bu politikalara teslim olmadan demokrasi mücadelesini büyütme ve genişletme günüdür. Tek adam rejimine karşı daha çok demokrasiyi savunma ve mücadeleyi ortaklaştırmanın ihtiyacına işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal tarafından yapılan açıklamada da şöyle denildi. "Halkın oylarıyla seçilmiş insanların haksız ve hukuksuz bir şekilde görevden alınması açıkça bir irade gaspıdır ve demokrasiden daha da uzaklaştıran yeni bir darbedir. AKP iktidarı daha öncede denemiş olduğu kayyım atama yönteminin kendisi için çözüm olmadığını/olamayacağını artık anlamalıdır. İktidar, seçimle alamadığı yerel yönetimleri antidemokratik uygulamalarla ele geçirme derdindedir."