Halkların Demokrasi Partisi (HDP), 24 Haziran seçim çalışmalarının finali Van’da, yüz bini aşkın kişinin katıldığı miting ile tamamladı.  

Beşyol Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yaptığı konuşmada sandık başına gidilmesi öncesinde önemli mesajlar verdi. 
 
Temelli,  miting konuşmasına “Bu onurlu halk karşısında saygıyla eğiliyorum. Bu halk tüm zulme rağmen direndi ve kazandı. Bu halkın bu onurlu insanların mücadelesi çok uzun zamandır devem ediyor. Bu ülkeye barış demokrasi gelene kadar bu direniş devam edecek. Asla diz çökmeyeceğiz, Figen gibi, Tuğba ve Bekir gibi direneceğiz” sözleriyle başladı.
 
 ‘BU ZİHNİYETTEN KURTULACAĞIZ'

Cezaevinde olan siyasetçi arkadaşları ile buluşana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen Temelli, “Çoğu gitti azı kaldı. 24 Haziran’da sandıklara gideceğiz ve tüm oyunlara son vereceğiz. Onlar hangi provokasyonları yaparsa yapsın, biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. Biz oyumuzu kullanıp, bu oylara sahip çıkacağız. Faşizme karşı omuz omuza kazanacağız. Çünkü karşımızdaki bu zihniyet, kayyumcudur, barışa tahammül edemez. Kayyumların da ilk işi, dişimiz ve tırnağımızla kurduğumuz kurumları kapatmak olur. Bu zihniyetten 24 Haziran'da hep birlikte kurtulacağız. Bu ülkeye barış ve demokrasi gelmesin diyerek, düşmanlaştıran dilleriyle konuşuyorlar. İnsanları ve halkları bir bir düşman ediyorlar. Biz tüm farklılığımızla birlikte yaşıyoruz, bizim gücümüz budur. Bizim gücümüz yan yana gelmektir. Korkuları artıkça nefret dilleri ve düşmanlıkları da artıyor. 24 Haziran’da bu nefret diline son vereceğiz" dedi.
 
Seçim öncesi Suruç’ta yaşananlara da değinen Temelli, masum insanların katledildiğini söyledi. Temelli, sorumluların ortaya çıkması için yaptıkları tüm çağrılara rağmen suçluların gözaltına alınmadığını belirtti.  
 
‘EDEBİNİZLE GİDİN, HİÇBİR OYUNUN PEŞİNE DÜŞMEYİN’
 
Temelli, sözlerine şöyle devam etti: "Sabahtan akşama kadar HDP’yi suçluyorlar. HDP'yi suçlayarak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Hesapları bizi karşı karşıya getirerek, HDP'yi baraj altında bırakmak. O barajı onların başına taş olacağız, Demirtaş olacağız ve yıkacağız. Yazıklar olsun ki, bu halkın ölülerine bile saygınız yok. Ama bizler Türkiye’de yitirdiğimiz her canı bizden kabul ettik. Acılarımızla akraba olduk. Çünkü biliyoruz ki bu acıların sebebi bu halk değil, bu zihniyettir. Şimdi bu acıları dindirme, bu coğrafyayı katliamlardan kurtarma zamanıdır. Bak bu halk şakayı sever. Sana öyle bir şaka yapacak ki, biz değil sen baraj altında kalacaksın. Sandıkla geldiniz sandıkla gidin, edebinizle gidin. Hiçbir oyunun peşine düşmeyin. HDP 80 değil, 180 vekil alacak. Bu sayede demokrasinin önündeki baraj yıkılacak." 

‘KISA SÜREDE TÜM SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ’
 
Temelli, Türkiye'nin bir geçiş projesine ihtiyacı olduğunu ve bunun da ancak demokratik bir anayasa ile mümkün olabileceğini de vurguladı.

Temelli, "Bu anayasayı gelen birlikte yapalım. Kim varsa, yan yana gelelim eşit yurttaşlık temelinde ve insan haklarına tarifsiz saygı gösteren bir anayasa yapalım. İşte o zaman barışın önündeki engeller kalkar, halklar çözümü birlikte inşa eder. Ne yapacaksınız diyorlar; biz demokrasiden yana olduk. Bizler demokrasiden yana tercihimizi yapıyoruz. 18 ayla 30 ay arasında birikmiş tüm sorunlarını çözeceğiz. Yoksulluk, kadına yönelik şiddeti de, çocuk istismarını da hep birlikte çözeceğiz. Demokrasiyle Kürt sorunu çözülecek.. Burada 'Kürt kardeşim' diyeceksin, Ankara’da kurt koleksiyonu yapacaksın. Bunlara verecek tek oyumuz yok. Ayrımcılığın, nefretin olmadığı bir dünya istiyoruz. Ortak vatanımızda yaşamak istiyoruz. 2014 yerel seçimlerde yola çıktığımızda dedik ki, kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz. O yüzden kentlerimizi biz yöneteceğiz, kayyumlar değil. 7 Haziran’da büyük insanlığın büyük yürüyüşünü başlattık. Ama onlarca çökertme planları yapılıyordu. Kadına yönelik şiddet, kadına cinayetlerine karşı kadınlar yeni bir yaşamı kuracak. Bu düzeni kadınlar değiştirecek. Bütün gençler, kıraathane vadeden zihniyete karşı, gençler geleceğini var edecek. Emekliler, işçiler, engeliler ile birlikte yeni bir yaşam kuracağız. Barajları hep birlikte çocuklarımız için yıkacağız. Bu köhne zihniyetten hep birlikte kurtulacağız" dedi.
 
‘YARIN VAN’IN ONURUNA SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR’
 
Konuşmasında Erdoğan'ın ‘Bu HDP nasıl olur hala bu kadar oy alır’ sözünü de hatırlatan Temelli, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Bizler hakikatin sesiyiz. Sen o oyları çalmazsan biz çok daha fazlasını alacağız. Sen asıl şaşkınlığı 25 Haziran sabahı yaşayacaksın. Sen asıl 'ben nasıl bu kadar az oy aldım' diye düşüneceksin. Gelmiş burada 'Van’ı istiyorum' diyor. Sen Van’ı ne sanıyorsun? Sen Van’dan tek oy alamayacaksın. Gel kayyumu ata, zülüm, baskı yap sonra da Van’ı istiyorum de. Yarın Van’ın onuruna sahip çıkma günüdür. Aklı o kadar karıştı ki nerde ne dediğini bilmiyor. Biz kendi geleceğimizi kendimizi kuracağız. Van’da halk çiftlikleri kurup, toprağımızı kendimiz işleteceğiz. İşsizliği bitireceğiz. Utanmadan alay eder gibi İstanbul'a Tansu Çiller’i çağırmış. O da; 'milli şuurla buradayım' diyor. Ya sende şuur ne gezer. Ama MHP ve Tansu Çiller’le 90’ları öykülüyorlar. İşte bunların hepsini beyaz toroslara bindirip, faşizmin çöplüğüne süpüreceğiz. Biz diyoruz ki OHAL değil, demokrasi. Savaş değil, barış. Erdoğan düşmeden bu ülkeye huzur, barış gelmeyecektir. Van’dan herkese sesleniyorum. Her yerden sandıklara akın edin. Ancak bu sayede bu ceberut iktidardan kurtulabiliriz." 
 
Konuşmasını bitiren Temelli sahneden inerken, HDP adına "Yarın tüm halkımız ilçe başkanlıklarımızda sonuçları takip etsin. Herkes HDP'nin yarın yapacağı açıklamayı beklesin" şeklinde duyuru yapıldı.