HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmaları kapsamında Mersin’de açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medyaya düşen ve “HDP baraj altında kalmalı” ifadelerini kullandığı videoya değinen Buldan, “Bugün sosyal medyaya da yansıdı, Recep Bey talimat vermiş, demiş ki “Seçmen listelerini alın, HDP’ye oy verenleri tespit edin ki HDP barajın altında kalsın” demiş. HDP barajın altında kalırsa bizim milletvekillerimiz yerine 70-80 AKP’li vekil Meclis’e girecek. Onlarla koalisyon yapan MHP’li vekiller de bizim yerimize Meclis’e girecek. Buna izin vermeyeceğiz. Oylarımıza sahip çıkacağız” dedi.

Toroslar halk buluşmasında konuşan Buldan, şu ifadeleri kullandı:

Ben bu coşkuyu biliyorum. Hani yaktılar, yıktılar ya, IŞİD’le insanlarımızı katlettiler ya, hani “Kürt bir daha başını kaldıramasın” dediler ya, işte oralarda da aynı bu coşku var. Cizre’yi Nusaybin’i, Gever’i yakıp yıktılar. Zannettiler ki yakıp yıkarsak göç ederler. Halkımız direndi, halkımız coğrafyasını terk etmedi.

Onlar zannediyorlar ki biz öldükçe, biz tutuklandıkça biteriz. Ama bilmiyorlar, biz öyle bir halkız ki öldürüldükçe çoğalıyoruz, tutuklandıkça çoğalıyoruz. Biz toprağın altına girdikçe kendimizi küllerimizden yeniden yaratıyoruz. Cezaevine girdikçe mücadelemizi büyütüyoruz. Buranın belediye eş başkanı sevgili Fazıl Türk’ü cezaevine koydular. Sadece o değil bütün belediye eş başkanlarımızı görevden aldılar, yerlerine kayyumlar atadılar. O kayyumlar tarihsel değerlerimizi yerle bir etmeye çalıştı, ama halkımız dimdik ayakta. Biz de size söz veriyoruz, önümüze konulacak ilk sandıkta bunların hesabını soracağız.

Milletvekili arkadaşlarımızı tutukladılar. Vekillikleri düşürdüler. Şimdi Kandıra, Silivri, Sincan ve Edirne cezaevlerinde milletvekillerimiz, belediye eş başkanlarımız var. Onlar zannediyor ki seslerini kıstılar, oysa bilmiyorlar ki bugün burada binlerce Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ var.

‘RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A BİAT ETMEYECEĞİZ’

Bizler büyük bedeller ödedik. Analarımız 40 yıl boyunca gözyaşı döktü. Analarımız 40 yıl boyunca toprağın altına evlatlarını verdi. Ama bizlere diz çöktürmeye çalışanlar bunu başaramadı. Kürtler kimseye diz çökmedi, kimseye boyun eğmedi, kimseye biat etmedi. Recep Tayyip Erdoğan’a da biat etmeyeceğiz.

‘KÜRT SORUNU YOKSA NİYE YIKTIN CİZRE’Yİ, SUR’U?’

Biz bu zulümleri daha önce de gördük. Ama AKP zulmü kadar bize dokunan hiçbir şey olmadı. En büyük zulmü, en büyük inkarı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’den gördük. Dilimizi, kimliğimizi inkar ettiler, kültürümüzü yok saydılar. Bunu onlar da inkar etmiyor. Ne diyorlar biliyor musunuz? “Bu ülkede Kürt vatandaşlar var ama Kürt sorunu yok” diyorlar. Kürt sorunu yoksa niye gittin Kerkük’e, Afrin’e? Niye yıktın Cizre’yi, Sur’u? Kürt sorunu yoksa niye milletvekillerini cezaevine attın? Kürt sorunu yoksa neden hala anadilinde eğitim yok? Demek ki bu ülkenin bir sorunu var. Bu ülkenin en büyük sorunu Kürt sorunudur.

‘KÜRTLERİN AKP VE ERDOĞAN İLE OLAN SORUNU 24 HAZİRAN’DA ÇÖZÜLECEK’

Bir sorun daha var. Bizim sizinle sorunumuz var. Bizim Recep Tayyip Erdoğan ile sorunumuz var. O sorunu çözeceğiz. Kürtlerin AKP ve Erdoğan ile olan sorunu 24 Haziran’da çözülecek. Bunu biz çözeceğiz. 24 Haziran bunun için bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendireceğiz. Gücümüzü birleştireceğiz. Kürtler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Aleviler; herkes, 16 yıllık zulümden bıkan herkes, 24 Haziran’da kararını verecek ve AKP’ye ‘güle güle’ diyecek. Onları göndereceğiz.

‘RECEP BEY “HDP’YE OY VERENLERİ TESPİT EDİN” TALİMATI VERMİŞ’

Bu fırsatı kaçırırsak böyle bir fırsat bir daha elimize geçmez. Oysa bugün HDP’nin, HDP bileşenlerinin, dost çevrelerin herkesin el ele verdiği, omuz omuza yürüdüğü bu yolda büyük bir zafer kazanabiliriz. Ancak bunların yapamayacağı şey yok. Hırsızlıkları var, yolsuzlukları var. Bugün sosyal medyaya da yansıdı, Recep Bey talimat vermiş, demiş ki “Seçmen listelerini alın, HDP’ye oy verenleri tespit edin ki HDP barajın altında kalsın” demiş. HDP barajın altında kalırsa bizim milletvekillerimiz yerine 70-80 AKP’li vekil Meclis’e girecek. Onlarla koalisyon yapan MHP’li vekiller de bizim yerimize Meclis’e girecek. Buna izin vermeyeceğiz. Oylarımıza sahip çıkacağız.

‘BARAJ SORUNUMUZ HALA BİTMEDİ’

Baraj sorunumuz hala bitmedi. Bunun için kapı kapı dolaşacağız. Her eve gireceğiz. Her yüreğe dokunacağız. AKP’nin 16 yıllık iktidarında bu ülkeye yaşattıklarını herkese anlatacağız. HDP’nin yapacaklarını da, bu ülkeye getireceği güzellikleri de anlatacağız. Barışı, adaleti, demokrasiyi, hukuku anlatacağız. Çünkü onlar bu ülkede adalet namına bir şey bırakmadılar. KHK’lerle insanların işlerini ellerinden aldılar, tarımı hayvancılığı bitirdiler. Mevsimlik işçi olarak gitmek zorunda kaldılar. Linç kampanyalarıyla karşılaştılar, sadece Kürt oldukları için öldürüldüler. Böyle bir yaşamı Kürtlere reva görenlere 24 Haziran’da en büyük cevabı Mersin halkı verecek.

‘RECEP BEY KAFAYI EDİRNE’YE TAKMIŞ’

Sadece HDP değil Selahattin Demirtaş ile de uğraşıyor. Recep Bey kafayı Edirne’ye takmış. Eline bir ip almış idamdan bahsediyor. Buradan Recep Bey’e sesleniyoruz. Selahattin Demirtaş’ı ya da başka bir Kürdü idam etmek senin boyunu da aşar kalıbını da aşar. Kürtler buna izin vermez.

Buradan hiçbir parti ayrımı yapmadan tüm siyasi partilere çağrı yapıyoruz bu insanlık dışı uygulamanın sözünü edenlere cevap verin, bu bir insan hakları sorunudur. Bu ülkeyi İran yapmanıza izin vermeyeceğiz.

Selahattin Demirtaş, bu ülkenin onurudur. Barışa dair özgürlüklere dair gençlerimizin geleceğine dair bir güvencedir. Böylesi bir siyasetçiyi bu tür suçlamalarla itham etmek hiçbir siyasiye yakışmaz. Ülke böyle yönetilmez. Hangi çağda yaşıyoruz. 2018 Türkiye’sinde idamdan bahsetmek, insan haklarına aykırıdır, hukuksuzluktur. Selahattin Demirtaş’a böyle suçlamalar yapacağınıza, böyle palavralar uyduracağınıza bırakın meydanlara gelsin. Onun yeri cezaevi değil. Onun yeri seçim meydanlarıdır.

Sabreden derviş muradına ermiş. 24 Haziran akşamı hep birlikte halaylarımızla onu karşılayacağız. Onu ve cezaevlerindeki bütün arkadaşlarımızı, haksız yere tutuklanan arkadaşlarımızı, özgürlüklerine kavuşturmak bizim boynumuzun borcudur. Bu Mersinlilerin de görevidir. Onun için 24 Haziran’a iyi hazırlanalım. Bunlar her türlü oyunu oynayabilir. Biz kendi gücümüze güvenerek çalışmalarımızı tamamlayalım. 24 Haziran’dan sonra bu ülke başka bir ülke olacak. HDP’nin olduğu, Selahattin Demirtaş’ın olduğu güzel bir ülke olacak. Biz herkese huzur vaat ediyoruz. Umut vaat ediyoruz. Huzurun ve umudun olmadığı bir ülkede yaşam olmaz, iş olmaz. İnsanları açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edenlere karşı kazanmak zorundayız. Bu ülke tek adama mahkum değil, AKP’ye muhtaç değil. Bu ülkede HDP var, Selahattin Demirtaş var.

Mersin halkımızın adaylarımızı bağrına basacağına inancım tam. Adaylarımızı Ankara’ya göndereceğinize inanıyorum. Onlar her zaman sizinle beraber olacaklar. Buradan söz veriyorum.

Demokrat Haber/Mersin