HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ve Sakine Cansız’ın faillerinin bulunmasına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Katliam üzerinden 7 yıl geçtiğinin hatırlatıldığı önergede, “Olayın tarafı ve soruşturmakla yükümlü devletler olarak Türkiye ve Fransa katliamın gerçek yüzünün açığa çıkarılması için olumlu herhangi bir adımda bulunmamışlardır” denildi.

Paris’te gerçekleştirilen suikastın faillerinin bulunmasının elzem olduğuna dikkat çekilen önergenin devamında gerekçeler şöyle sıralandı: “Paris Cumhuriyet Savcılığı’nın katliama ilişkin başlatmış olduğu soruşturmada katliamla ilgili olarak 18 Ocak 2013 tarihinde iki kişi gözaltına alınmış daha sonra ise katil zanlısı olarak Ömer Güney tutuklanmıştır. Katil zanlısı Ömer Güney tutuklandıktan sonra Türkiye’deki ana akım medya tarafından Ömer Güney’in 2012 yılında Türkiye’ye 10’dan fazla giriş yaptığı, ziyaretlerinin çoğunda Ankara’da kaldığı ve lüks otellerde konakladığı haberleri servis edilmiştir.

GÜNEY’İN MİT’LE GÖRÜŞTÜĞÜ BELGELERLE İSPATLANMIŞ

Daha sonra yürütülen soruşturma kapsamında Ömer Güney’in Ankara’ya geldiğinde MİT yetkilileriyle görüştüğü belgelerle ve ses kayıtlarıyla ortaya çıkmıştır. Tetikçi Ömer Güney’in en son Ankara ziyaretinde MİT yetkilileri ile görüştüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazı ile de belgelenmiştir. Konuya ilişkin Paris’te yürütülen soruşturmada ise Paris suikastının, bir MİT yetkilisi tarafından planlandığı ileri sürülmüştür.

SUİKASTI PLANLAYAN OSLO GÖRÜŞMELERİ’NE KATILAN MİT YETKİLİSİ

Bu iddialara göre, Türkiye-Öcalan arasında üç yıl devam eden görüşmelerin tümünde yer alan ‘Ozan’ kod adlı MİT yetkilisi, aynı zamanda Kürt siyasetçilerine suikast düzenleyen kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. PKK ile MİT arasında Oslo, Brüksel ve Cenevre’de 2008 yılında gerçekleşen toplantıların tümüne katılan bu şahsın devletin en çekirdek kadrolarında yer aldığı ve ‘Ozan’ kod ismi ile anıldığı basına yansımıştır. Üç Kürt kadın siyasetçiye yönelik suikastı planlayan kişinin aynı zamanda PKK ile Norveç’in başkentinde yürütülen Oslo Görüşmelerine katılan bir MİT yetkilisi olduğu iddia edilmiştir. Aynı yetkilinin, tetikçi Ömer Güney ile konuştuğu ve konuşmada cinayetlerin planlandığı, Kürt siyasetçilere nasıl suikast düzenleneceği ve bu suikastların ayrıntılarının konuşulduğu ortaya çıkmış ve ses kayıtlarında da bu bilgilerin teyit edildiği haberleri basına yansımıştır.

HAKAN FİDAN BELGELERİN MİT’TE ÜRETİLDİĞİNİ İFADE ETMİŞTİ

Olayın yaşandığı dönemde MİT Başkanı olan Hakan Fidan da bizzat belgelerin MİT’te üretildiğini itiraf ederek, konuyu takip edeceklerini ifade etmiş fakat aradan geçen 7 yıla rağmen olumlu bir gelişme yaşanmamıştır. Bu suikastın aydınlatılması için herhangi bir gelişme yaşanmadığı gibi zanlı Ömer Güney’in soruşturması Mayıs 2015’te tamamlanarak iddianame hazırlanmasına rağmen 23 Ocak 2017’de görülecek davaya kısa bir süre kala beynindeki tümör olduğu nedeniyle 17 Aralık 2016’da öldüğü açıklanmıştır.  

ÖMER GÜNEY ANKARA’DA KİMLERLE NE İÇİN GÖRÜŞTÜ?

Ölümüyle arkasında cevaplanmamış birçok soru bırakan Ömer Güney’in cinayetlerin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen mahkemeye çıkartılmaması tartışmalara neden olmuştu. Cinayetlerle ilgili Ankara’da yürütülen soruşturmada, elde edilen uçuş kayıtlarında Güney’in 18 Aralık 2012 tarihinde yani suikasttan 19 gün önce Paris’ten İstanbul’a aktarmalı olarak geldiği, Ankara’da 3 gün kaldıktan sonra aynı yolla Paris’e döndüğü de ortaya çıkmıştır. Ömer Güney Ankara’da kimlerle ve ne için görüşmüştür? Aradan geçen 7 yıla rağmen bu konuda birçok soru yanıtsız kalmıştır. Sanığın ölmesinin ardından dava dosyası düşmüştür.

ANKARA’DAKİ SORUŞTURMADA İLERLEME KAYDEDİLMEDİ

Kamuoyunun bildiği ve herkesin tartıştığı olayda asıl emri verenlerin dava dosyalarına yansıtılmadığı aşikârdır. Fransa’da ve Türkiye’de suikastlara kimlerin dâhil olduğu konusunda hiçbir çalışma yapılmamış, davalar tamamen sürüncemede bırakılmıştır. Suikasta ilişkin en son Paris’te iki soruşturma daha açılsa da Ankara’da süren soruşturma hakkında emniyet yazısı dışında hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir.

Paris’te yaşanan suikastın gelişim seyrinin incelenmesi, daha sonraki süreçte gündeme gelen iddia ile Avrupa’daki Kürt siyasetçilere yönelik olası suikast planları için tedbirlerin alınması açısından oldukça önemlidir. Avrupa’da yeni suikast ihtimallerinin önüne geçebilmek adına üç Kürt kadın siyasetçinin katledildiği Paris katliamının aydınlatılması hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinde rol alan güçlerin açığa çıkarılması ve cinayetin aydınlatılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ederiz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı