HDP’ye dönük kapatma davasına ilişkin açıklama yapan HDP Danışma Kurulu, davaya karşı tutum alma çağrısı yaptı.

Açıklamada,  “Demokratik, adil, eşit, özgür bir ülkede barış içinde yaşama umudu taşıyan herkesi, kurum ve siyasi partileri; iktidarın, seçim güvenliğiyle, geleceğimizle, hayatımızla birebir ilgili olan bu hamlelerine karşı uyanık olmaya ve ortak tutum almaya çağırıyoruz” denildi.

KARAR SİYASİ SAİKLERİN ETKİSİNİN GÖSTERGESİ

HDP Danışma Kurulu üyeleri, HDP’nin Hazine yardımı hesabının bloke edilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Taksim Hill Otel’de yapılan basın toplantısına HDP Danışma Kurulu üyelerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.

Hazırlanan ortak açıklamayı Prof. Dr. Ayşe Erzan paylaştı. 2023’te yapılacak seçimlerin Türkiye’nin geleceğini belirleyecek seçimler olduğuna dikkat çeken Erzan, “Hazine yardımının AYM kararıyla bloke edilmesi, yalnız milyonlarca seçmenin vergileriyle ve iradeleriyle HDP’nin demokratik siyaset yapması için verilen yardım engellememiş, adil, demokratik ve eşit koşullarda yapılması gereken seçim sürecine de adeta hançer sokulmuştur. Karar, doğrudan doğruya HDP’nin seçim süreçlerindeki varlığını ve etkililiğini sınırlamayı amaçlayan bir siyasi girişim niteliğindedir” dedi.

Kapatma davasının açılması ve yürütülmesi sürecinde AYM’ye yönelik olarak, iktidar tarafından yapılan açıklamaları hatırlatan Erzan, bu açıklamaları tümüyle kapatma davasının siyasî saiklerle yürütüldüğünün işaretleri olarak yorumladı.

Erzan, “AYM’nin bloke kararı, siyasi saiklerin ne kadar etkili olduğunu bir kez daha ve çok açık olarak ortaya koymaktadır” dedi.

ORTAK TUTUM ÇAĞRISI

HDP’nin engellendiği bir seçim sürecinin amaçlandığını belirten Erzan son olarak şunları söyledi:

“Kamuoyunun gözleri önünde cereyan eden ve hukuki gibi gösterilmeye çalışılan siyasi hamleler, HDP’nin engellendiği bir seçim sürecini amaçlamaktadır. Böyle bir amaç, seçmen iradesini gasp etmeye yönelik girişimlerle gerçekleştirilmekte ve yargı da buna alet edilmeye çalışılmaktadır. Hukuk devleti ve demokrasiyle bağdaşmayan bu kararı kabul etmediğimizi açıklıyoruz.

HDP ye yapılan hukuk dışı operasyonlar, kapatma davası ve hazine yardımının bloke edilmesiyle ilgili karar, yalnız HDP’yi ve ona oy veren milyonları değil, bütün muhalif siyasi parti ve seçmenleri birinci derecede ilgilendirmektedir. Demokratik, adil, eşit, özgür bir ülkede barış içinde yaşama umudu taşıyan herkesi, kurum ve siyasi partileri, iktidarın, seçim güvenliğiyle, geleceğimizle, hayatımızla birebir ilgili olan bu hamlelerine karşı uyanık olmaya ve ortak tutum almaya çağırıyoruz.”

Kaynak: Evrensel