HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Alevi tutuklu ve hükümlülerin dedeler ve analarla görüşme taleplerinin reddedilmesi hakkında soru önergesi verdi. Özen, “Alevi inancı gereği her talip kendi dahil olduğu ocağın DEDE’sine veya ANA’sına bağlıdır. Bu nedenle Alevi mahkumların bağlı bulunduğu ocağın DEDE’leri ve ANA’ları veya mahkumların kendileri tarafından belirlenen DEDE’lerle veya ANA’larla bu ihtiyaçları yerine getirilmelidir” dedi.

PİRHA’nın haberine göre, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, tutuklu ve hükümlülerin inanç hizmeti için sadece Diyanet İşleri Başkanlığı’nın muhatap alınmasıyla ilgili, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında 10 Şubat 2011’de protokol imzalandığını belirten Özen, daha sonra cezaevlerinde vaizler görev yapmaya başladığını belirtti.

Özen, önergesinde “Bu kapsamda görevlendirilen hocalar sadece İslam’ın Sünni mezhebine hizmet ettikleri için cezaevlerinde başka inançlarda olan tüm mahkumlar görmezden gelinmiştir. Bu anlamda bu toprakların kadim inançlarından biri olan Alevi inancındaki vatandaşların, Sünni mahkumlara sunulduğu gibi kendileri için de talep ettikleri inanç hizmeti, mütemadiyen reddedilerek ciddi bir hak ihlali yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘HER MAHKUM BAĞLI BULUNDUĞU OCAKTAN KİŞİYLE GÖRÜŞMELİ’

Dede ya da ana görevlendirmelerinin tutuklu ya da hükümlülerin bağlı olduğu ocaklara göre yapılması gerektiğini ifade eden Özen, şöyle devam etti:

“Alevi İnancı gereği her talip kendi dahil olduğu ocağın DEDE’sine veya ANA’sına bağlıdır. Bu nedenle Alevi mahkumlar Diyanet’in atadığı vaizlerle inançlarının gereğini yerine getiremeyeceği gibi, rastgele görevlendirilen DEDE’lerden veya ANA’lardan da bu hizmeti alamayacakları için her mahkumun bağlı bulunduğu ocağın DEDE’leri ve ANA’ları veya mahkumların kendileri tarafından belirlenen DEDE’lerle veya ANA’larla bu ihtiyaçları yerine getirilmelidir.”

‘BİR İNANÇ İÇİN TAHSİS EDİLEN UYGULAMA AYRIMCILIK DEĞİL Mİ?’

Özen, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e, “Alevi mahkumların inancının gereğini yerine getirebilmesi için ocaklarına bağlı bulundukları DEDE’leriyle veya ANA’larıyla görüşme talepleri neden reddedilmektedir?”, “Alevi ve diğer inançlardaki mahkumların da Sünni mahkumlar gibi inanç hizmetinin karşılanması için herhangi bir planınız var mıdır?”, “Varsa bunlar nelerdir?”, “Yoksa sadece bir inanç için tahsis edilen bu uygulama aleni bir ayrımcılık değil midir?” sorularını yöneltti