Hayvan hakları savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü öncesinde hayvanların maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çekmek için Kısırkaya barınağı, İBB ve Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü önüne siyah çelenk bıraktı.
 
Hayvan hakları savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü öncesinde hayvanların maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çekmek için sokaktaydı.
 
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Cumartesi günü Tuzla'daki binlerce hayvan kapasiteli barınağın önüne siyah çelenk bıraktı.
 
Dün ise sokak hayvanlarına yönelik hak ihlâlleri nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) başkanlık binası ve  hayvanları deneylerde kullandıkları, ağır işkencelere maruz bırakıp ölümlerine sebep oldukları gerekçesiyle de Çapa Tıp Fakültesi bünyesindeki Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) önüne siyah çelenk bırakıldı.
 
Eylemde Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner, taleplerini açıkladı:
 
* Yeni anayasaya “Devlet, doğal hayatı ve hayvanların yaşam haklarını korumak sorumluluğundadır” maddesinin eklenmesi; anayasada hayvanların doğuştan gelen hakları olan, hissedebilen bireyler olarak tanımlanması.
 
* Başta 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu olmak üzere hayvanları ilgilendiren tüm mevzuatların, Birleşmiş Milletler Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi, taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve Türkiye gerçekleri baz alınarak, yaşam hakkı savunucusu sivil toplum örgütlerinin aktif katılımıyla yeniden düzenlenmesi.
 
Aktivistler meclis gündemine tekrar gelmesi planlanan 5199 Hayvanları Koruma Kanunu'nun değişikliğiyle alakalı yasa tasarısında hayvan deneylerinin tamamen yasaklanmasını talep ederek, yarından itibaren hayvan haklarının yasal olarak güvence altına alınması için taleplerini siyasîlere ileteceklerini açıkladı. (Bianet)