Ankara’da Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan gazeteci Miktat Algül’ün Alevi dedesiyle görüşme talebi reddedildi.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre; Algül, Alevi dedesi ile görüşmek ve Alevi Bektaşi inancını yaşayabilmek için altı yıldır hapishanede hukuki mücadele veriyor.

Algül Bianet’e yazdığı 27 Haziran tarihli mektubunda, “Devlet için Alevi Bektaşiler ‘güvenlik açısından riskli’ olarak algılanıyor ve Alevilik bir inanç olarak görülmüyor” dedi.

Son girişiminde, Alevi dedesiyle görüşme talebini ilettiği Ankara Batı İnfaz Hakimliği, Algül’ün talebini haklı bularak, inancı gereği haftada bir Alevi dedesiyle görüşebilmesine karar verdi.

DAHA ÖNCE DE HAPİSHANE UYGULAMADI

Ancak bu karara Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti, dosya Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı.

Ankara Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesi de “ileride diğer hükümlüler için de emsal teşkil edebileceği” gerekçe göstererek savcılığın itirazını haklı buldu ve Algül’ün Alevi dedesiyle görüşmesini öngören mahkeme kararını iptal etti.

Algül mektubunda ayrıca, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunduğunu, Hepatit B, fıtık, şeker ve tansiyon hastası olduğunu, kollarında güç kaybı yaşadığını, mide rahatsızlığı olduğunu da belirtti.

2010’dan beri hapishanede olan Algül daha önce de başvuru yapmış, 18 Mayıs 2015’de talebi kabul edilerek Cem Vakfı Ankara Şubesi’nde görevli Ali Aydın isimli Alevi dedesi ile görüşmüştü. Ancak daha sonra bu hakkı kaldırıldı ve bir daha Alevi dedesi ile görüştürülmedi.

İNFAZ HAKİMLİĞİ: GÖRÜŞÜR, YASAL HAKKI

Algül yasal yollardan hakkını aramaya devam etti, son olarak başvurduğu Ankara Batı İnfaz Hakimliği 25 Mart 2016’daki kararıyla, Alevi dedesiyle görüşebilmesinin yolunu açtı:

“Algül’ün talebinin 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 70. Maddesi ile hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmeleri hakkında yönetmeliğin 39. maddesi gereğince hükümlünün inancı gereği din insanı olan Alevi Bektaşi dedesi ile görüşmesi mümkün görüldüğünden, hükümlünün talebinin kabulü ile cezaevi idaresince belirlenecek tarihlerde ve yine cezaevi idaresi tarafından belirlenecek bir Alevi Bektaşi dedesi ile haftada bir kerde görüşme izni verilmesine karar verildi.”

SAVCILIK: KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA

Ancak Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. İtiraza şu gerekçeler öne sürüldü:

“Kurumun yüksek güvenlikli olması, örgüt mensuplarını, tehlikeli suçluları ve yoğunluk sebebiyle de birbiriyle hasım olanları barındırdığı gözönüne alındığında, güvenlik koşullarının elverişliliğinin öncelikli olduğu,

“Emniyet araştırması yapılmadan görüş yaptırılmasında hükümlünün talebinin kişiye özel bu tarz uygulamalar doğuracağı,

“İleride benzer olaylarda diğer hükümlüler için emsal teşkil edeceği, idareyi de zafiyete uğratabileceği ve kurum güvenliğini olumsuz etkileyeceği…”

ÜST MAHKEME, GÖRÜŞME İZNİNİ KALDIRDI

Ankara Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zikrullah Özbağ, 12 Nisan tarihli kararında savcılığın itirazını haklı buldu ve Alevi dedesiyle görüşülmesinde engel görmeyen Ankara Batı İnfaz Hakimliği’nin kararının kaldırılmasına karar verdi.

Miktat Algül mektubunda, Alevi dedesiyle görüşme yapabilmek için hukuk mücadelesine devam edeceğini yazdı.