Yüzlerce kişinin anma etkinliğinde çıplak ayaklarla geleneksel ritüeli gerçekleştirdikten sonra 34 madencinin katledildiği alanı gezen Bakan Nosiviwe Noluthando Mapisa-Nqakula, tüm madencilerden özür diledi.

HÜKÜMET ADINA SİZDEN ÖZÜR DİLİYOR, SİZE YALVARIYORUM
Savunma Bakanı, "Sizin önünüzde durarak bu yerde kan aktığını kabul ediyoruz. Bunun bizim de hoşlanmadığımız birşey olduğunu kabul ediyor ve hükümet temsilcisi olarak özür diliyorum" dedi.

Madencilerin ellerindeki yoldaşlarını öldüren silahlardan çıkan boş kovanları sallamaya başlamaları üzerine Mapisa-Nqakula, "Size yalvarıyorum, yalvarıyor ve özür diliyorum. Yüreğinizdeki affınıza sığınıyorum" dedi. Madenin önünde toplanan işçiler, Savunma Bakanı'na, Devlet Başkanı Jacob Zuma'ya karşı öfkelerinin büyük olduğunu dile getirdi.

AFRİKA ULUSAL KONSEYİNE ARTIK DESTEK YOK
Bundan sonra ülke yönetiminde olan Afrika Ulusal Konseyi'ni (ANC) desteklemediklerini açıklayan madenciler, gelecek seçimlerde karşı tarafta mücadele edeceklerini ifade etti.

16 Ağustos'da grevdeki madencileri tarayan Güney Afrika polisi 34 madenciyi katletmiş, 78'ini de yaralamıştı. İngiliz Lonmin tekeli tarafından işletilen platin madeni başkent Johannesburg'un 110 km kuzeybatısında bulunuyor.

Şu anda 484 ila 605 dolar arasında ücret alan madenciler, maaşlarının bin dolara çıkarılmasını talep ediyor. (emekdünyası)