Kars’ta Naif Alibeyoğlu’nun DSP’den aday olmasına ilişkin HDP’nin yaptığı itirazlar YSK tarafından da reddedildi.

HDP Kars İl Örgütü’nün, Siyasi Partiler Kanunu’nun 2820/20 sayılı kanunun 40. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nı referans göstererek DSP adayı Naif Alibeyoğlu'nun adaylığının düşürülmesi için Kars Merkez İlçe Seçim Kurulu ve Kars İl Seçim Kurulu’na yaptığı itirazlar oy çokluğu ile reddedilmişti.

Alibeyoğlu’nun adaylığına yönelik itirazların il ve ilçe seçim kurulları tarafından reddedilmesi üzerine konu YSK’ye taşındı.

Adaylığı düşürülen Burhanettin Kocamaz kararı ile birlikte HDP tarafından YSK’ye yapılan başvuru bir kez daha reddedildi.

BURHANETTİN KOCAMAZ ÖRNEĞİ

YSK’nın kararını değerlendiren avukat Sertaç Çelikkaleli, “2820 sayılı kanunun “Siyasi partilerde aday adaylığı ve merkez adaylığı” başlıklı 40. Maddesi’nin 3. Fıkrasına göre, “Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz" hükmü mevcuttur. Kanun koyucu bu düzenlemede boşluk bırakmamış, aynı seçim dönemi içerisinde bir siyasi partiden aday veya aday adaylığı başvurusu yaparak herhangi bir yöntemle seçimlere katılım talebinde bulunanlardan, bilahare aday gösterilmeyenlerin (merkez yoklamasına katılanlar dahil) tamamının, başka bir siyasi partiden aday olarak gösterilemeyeceğini açıkça düzenlemiştir.  Kanun koyucu bu düzenlemeyle seçim güvenliğini, siyaset kurumuna ve siyasetçiye güvenin sarsılmamasını, seçmen iradesinin etkilenmemesini amaçlamıştır. Aynı gün içerisinde ret kararının çıkması ve ayrıca İYİ Parti’den merkezi yoklamaya katılan ardından DP’den aday olan Burhanettin Kocamaz’ın başvurusunun aynı yasal düzenleme çerçevesinde reddedilmesine rağmen bu başvurunun reddedilmemesi düşündürücüdür" dedi.