YPG Genel Komutanlığı, IŞİD'in Cizir Kantonu'ndan temizlenmesi ile Tel Ebyad ve Ayn İsa'nın özgürleştirilmesi amacıyla YPG'nin 6 Mayıs günü başlattığı 'Komutan Rubar Hamlesi'ne ilişkin bir açıklama yaptı. YPG Genel Komutanlığı’ndan Sozdar Dêrik'in  yaptığı açıklamada operasyonun başarıyla sonuçlandığını duyuruldu.

ANF'de yer alan habere göre; YPG Genel Komutanlığı adına YPG komutanlarından Sozdar Dêrik'in yaptığı açıklamada öne çıkan kısımlar şöyle:

TEL ABYAD'IN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİ

"Cizîr Kantonu’nun batı kırsalından 6 Mayıs’ta başlatılan hamlede YPG Genel Komutanlığı’na bağlı tüm güçler aktif yer aldı. Güçlerimiz ve onlara destek olan tüm savaşçı güçler DAİŞ çetelerinin saldırılarına güçlü cevap vererek çetelerin zayıflığını ve yenilgiye uğratılabileceğini, yine savaşçılarımızın amansız direniş gücünü tüm dünyaya göstermiştir.

"Girê Spî’nin (Tel Abyad) özgürleştirilmesiyle çetelerin beli kırıldı. Bu zaferin çok stratejik etkisi de oldu. Bir taraftan en önemli çete karargahlarından biri olan ve çetelerin Türkiye’ye açılan kapısı ele geçirildi. Diğer önemli bir soncu da Kobani ile Cizîr kantonları arasındaki yol açılmış oldu. Böylece kuşatma altında boğulmak istenen Kobani’ye yardım ulaştırmak kolaylaştı.

"Çeteler bitişe doğru gidiyor. Eyn Îsa’nın özgürleştirilmesi ardından çeteler intihar saldırılarını artırdı. Bu da YPG karşısında savaşacak güçlerinin giderek azaldığını ve tükenişe doğru gittiklerinin ispatı oldu.

"Ağır darbeler alan çeteler son günlerde yeniden toparlanarak saldırılar düzenleyip yenilgilerini gizlemeye çalışıyor. Çeteler birçok yerden takviye güç ve silah geitrerek büyük saldırılarını mübarek ramazan ayında 'Xezwet Bedir' (Bedir Savaşı) adıyla düzenledi. Çeteler bu kapsamda Hesekê, Kizwan dağı, Aliya hattı, Eyn Îsa’nın güney, batı ve doğusundan, Sirîn çevresindeki birçok noktadan tümü de eşzamanlı olan saldırılar başlattı. Çeteler Kizwan dağı bölgesinde boş olan Bedî, Rîhaniya Begara, Elgana, Aliya, Em El-Remil , Ayîn Îsa köylere yerleşerek yine Kobanide bazı köylerle Sirîn’de yerleştiler. Qereqozaq tada yerleştiler ve ardından saldırdılar. Ama tüm saldırıları kırılarak çetelere çok ağır darbeler vuruldu.

"11 BİN KM KARELİK GENİŞ BİR ALAN ÇETELERDEN TEMİZLENDİ"

"YPG/YPJ, Burkan El-Firat’ın desteğiyle amansız bir direniş sergiledi. Bu hamle kapsamında 11 bin kilometre karelik bir alanın çetelerden temizlenmesinin ardından Komutan Rubar Hamlemizi başarıyla sona erdirmiş bulunuyoruz."

OPERASYONUN SONUÇLARI

"Güçlerimiz birinci aşamada 157’den fazla çete üyesini öldürmüş, 118 çete cenazesini ele geçirmiştir. Bu aşamada 21 savaşçımız şehit düşmüştür. İkinci aşamada güçlerimiz hedeflediği alanın tümünü çetelerden temizlemeyi başarmış ve sonuçta 1315 çete üyesi öldürülmüştür. Bunlardan 529 çetenin cenazesi güçlerimizin eline geçmiştir. Hamlenin ikinci aşamasında 118 savaşçımız kahramanca bir direniş sonucunda şehadete ulaşmıştır.”

"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Dêrik, son olarak, "Operasyonda şehit düşen arkadaşlarımıza sözümüz var: Demokratik, özgür ve çoğulcu bir Suriye inşa edilinceye kadar şehitlerimizin çizgisinde ve onların fedai duruşuyla büyük bir kararlılık ve cesaretle mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.