Büyük Alevi Kurultayı İnisiyatifi Kadıköy Caferağa Spor Salonu'nda "Marmara Bölge Alevi Kurultayı'nı" düzenledi. Düzenlenen kurultaya Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve İstanbul 1. Bölge’den Bağımsız Milletvekili Adayı olan Turgut Öker ile birçok vatandaş katıldı.

"EZİLENLERİN SESİ OLACAĞIZ"

Kurultayda salona, “Aleviler vardır, Alevilik haktır", “Dersim’i, Maraş’ı, Çorum’u, Sivas’ı, Gazi’yi unutmadık, unutturmayacağız", “Zorunlu din dersleri kaldırılsın", “Alevi köylerine cami yapılmasına son verilsin" pankartları asıldı.

Okmeydanı Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Hubyar semah ekibinin semah dönmesinin ardından konuşma yapan Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, ezilenlerin sesi olacaklarını vurgulayarak, Alevi, Kürt ve Roman çalıştaylarının insanları oyalayan çalıştaylar olduğunu savundu. Hükümetin Alevi çalıştayı nihai raporunu eleştiren Ercan Geçmez, hükümetin bu raporuna karşı Hacı Bektaş Vali Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi'nin oluşturmuş olduğu komisyonun akademik danışmanlık olarak hazırladıkları raporu açıkladı.

"ALEVİLİĞİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

"Aleviliğin varlığını asla tartıştırmayız" diyen Geçmez, Alevilerin Aleviliği çok iyi bildiğini vurguladı. İleri demokrasinin bir insanlık sorunu olduğunun altını çizen Geçmez, hükümeti eleştirdi. Alevilerin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini ifade eden Geçmez, "Bizim sorunumuz sanki Alevilikmiş, sanki biz Aleviliği, yolumuzu bilmiyormuşuz gibi yeniden bize yol çizmeye kalkıştılar. Şundan emin olun buna asla müsaade etmeyiz. Onların dertleri Alevilik değildi. Onların dertleri Alevilerin çektiği acılar değildi. Onların dertleri zorunlu din dersi işkencesine karşı Alevi çocuklarının, onların velilerinin çektiği acılar değildi. Onların dertleri Alevi köylerine zorla yapılan camiler, kamuda uğramış olduğumuz ayrımcılıklar değildi" diye konuştu.

"HAKLARIMIZI SAVUNURKEN BİZİ TERÖRİST İLAN ETMEYE ÇALIŞTILAR"

Alevilerin kandırıldığını söyleyen Geçmez, "Haklarımızı savunurken bizi terörist ilan etmeye çalıştılar. Biz yolumuzda terörist olmaya devam edeceğiz. Bunu bilsinler, bir kez daha düşünsünler. Bizim davamız insanlık davasıdır. Alevi örgütleri Alevilerin haklarını savunacaklar" şeklinde konuştu. Geçmez'in konuşması sırasında bazı vatandaşlar "Alevi kültürü engellenemez" şeklinde slogan attı.

"ASLA BÖLÜCÜLÜK YAPMAYACAĞIZ"

"Asla bölücülük yapmayacağız" diyen Geçmez "Türkiye'nin Kürtleri, Ermenileri, Çingeneleri ve Romanları da bizim davamızın içindedir" dedi. Bölge bölge Alevilerin sorunlarını tespit edeceklerini anlatan Geçmez, "Kendimizi anlatmamız gerekiyor. Sünni vatandaşlarımızı bilinçlendirmeliyiz. Bu hükümet bizi yok sayıyor. Bizi de diyanete bağlayıp bin tane Alevi dedesine maaş vereceklermiş. Alevi dedeleri sizin 3-5 kuruşunuza mı muhtaç? Biz yolumuzu biliriz" dedi. Hükümeti eleştiren Geçmez, "Madımak utanç müzesi olmalıdır" diye konuştu.

HÜKÜMETİN HAZIRLADIĞI NİHAİ RAPOR ELEŞTİRİLDİ

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Tuncer Baş ise hazırladıkları raporun özetini okudu. Baş, "Sözde Alevi açılımının nihai raporu, Alevilerin tarih boyunca bu topraklar üzerinde maruz bırakıldıkları ayrımcılığı ve katliamları haklı ve meşru gören bir dil ve zihniyetin 'kendince' son derece akademik, sistematik ve bütünlüklü bir ifadesidir" dedi. Hükümetin hazırladığı nihai raporu sert bir dille eleştiren Baş, özetle şunları kaydetti; "Bu metin, Alevilere verdiği mesajlara uygun olarak ismiyle müsemma, Alevi Çalıştayları Nihai Raporu değil, Alevi Çalıştayları Zabıt Tutanağıdır. Raporda Alevileri 'yeterli özen gösterilmediği takdirde özellikle radikal bir dile tutulmuş Alevilerin çok boyutlu bir güvenlik sorununun parçası olacaklarını' söyleyerek tehdit etmesi ve bununla da yetinmeyip onları 'Aleviliklerine yaslanarak siyasi cinayetler işlemekle' itham etmesi kabul edilemez. Devlet dilediğini Alevi olarak nitelendirmiş, dilemediğini dışarıda bırakmış ve kimin Alevi olduğuna kendisi hükmederek çalıştaya çağırmıştır. Aleviler olarak bizler her gelen hükümetin içinde bulunduğumuz sorunlara bir milat biçmesinden bıktık. Bu bağlamda bu raporda dile getirilen zihniyeti tümüyle toptan reddetmeyi örgütümüze, Alevilere ve tarihe karşı bir borç ve saygın bir görev biliriz."

MASALCA