Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İzmir’de başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin ilk gününde polisin darp ettiği insan hakları savunucusu Deniz Bayrak'a gittiği hastanede polise ifade vermediği gerekçesi ile darp raporu verilmediği iddia edildi.

HDP Diyarbakır, İstanbul ve Van'ın ardından İzmir'e devrettiği Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin ilk gününde polisin arama noktasında bekleyen yurttaşlara ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik sert müdahalesi sonucu çok sayıda kişi darp edildi.

Darp raporu almak için hastaneye giden insan hakları savunucusu Deniz Bayrak'a polise ifade vermediği gerekçesi ile darp raporu verilmedi.

'SAÇLARIMDAN ÇEKİP SÜRÜKLEDİLER'

Yaşadıklarını anlatan Bayrak, toplumsal olaylarda dernek olarak yaşanan hak ihlalleri konusunda gözlem yaptıklarını ve HDP'nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne de gözlem yapmak amacıyla geldiklerini söyledi.

Milletvekillerine ses sistemi ve diğer ihtiyaçlarının verilmediğini, yine gazetecilerin içeri alınmadığını söyleyen Bayrak, yurttaşların bu duruma alkışlarla tepki göstermesi üzerine ise polisin sert müdahalesi ile karşılaştıklarını ifade etti.

Kendisinin de darp edildiğini öne süren Bayrak, "Arkam dönüktü. Bir anda saçlarımdan çekip beni yere düşürdüler. Yere düştüğüm esnada saçımdan çekip sürüklemeye devam ettiler. Kendimi zor kurtarabildim" dedi.

Bayrak, gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

POLİS 'SİZİ DE BİLİYORUZ' DİYEREK DARBETTİ

Caner Canlı ise kargaşa sırasında çevik kuvvet ve sivil polislerin kitleye saldırarak dağıtmaya çalıştığını, İHD gözlemcisi olarak orada bulunduğu esnada da bir polis tarafından arkadan itilerek yere düşürüldüğünü iddia etti.

İHD adına gözlemci olduğunu söylemesine rağmen darp edildiğini savunan Canlı, polisin kendisine "Biz sizi de biliyoruz. Defolun gidin buradan. Sizi burada bulundurmayacağız" öne sürdü.

Hastaneye giderek darp raporu aldığını ifade eden Canlı, dernek olarak gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

İHD İzmir Şube Başkanı Ali Aydın, dernek olarak 32 yıldan beri hak ihlalleri takibi yaptıklarını, Türkiye'nin de altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ile böyle bir haklarının olduğunu söyledi. Arkadaşlarının haksız saldırıya uğradığını ifade eden Aydın, "Bu haksız saldırının takipçisiyiz. Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

(Kaynak: Dihaber)