Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Sucuzade Mahallesi'nde 27 Nisan 2020'de “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu 18 yaşındaki Suriyeli Ali El Hemdan yaşamını yitirdi. Polis memuru F.K., olaydan bir gün sonra çıkarıldığı Adana Sulh Ceza Hakimliği'nce "kasten öldürme" suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu. 
 
Polis F.K., benzer dosyalardaki failler gibi kendini şöyle savundu: “Koşarken elimde eldiven bulunduğundan ve çok sendeleyip yorulduğumdan o sırada yere düştüm. Yere düşerken de silah ateş aldı. Ben kesinlikle silahı şahsa doğrultmadım. Sadece şahsı yakalamaya çalıştım. Böyle bir şey yaşandığı için üzgünüm. Normal şartlarda silahı emniyeti açık olarak taşıyoruz. Sokak sıkıntılı olduğu için silahı elime aldım. Silah yanlışlıkla ateş aldı. Elim yanlışlıkla tetiğe değdi. Silahı elime almanın nedeni havaya ateş açmaktı. Sendeleyip düştüğüm için yorgunluk ve Ramazan dolayısıyla böyle bir olay meydana geldi. Kesinlikle çocuk yürümüyordu. Beni görünce koşarak kaçtı. Ben de arkasından koştum. Çocuğa doğrudan ateş ettiğim hususu doğru değildir. Tanık beyanlarını kabul etmiyorum.” 
 
Suriye'nin Halep kentinde bakkal ve tatlıcı olarak hayatlarını idame eden Hemdan ailesi yaşanan savaştan ötürü 7 yıl önce Adana’ya göç etti. Hemdan, babası, iki annesi ve 17 kardeşiyle birlikte Adana'da geçici oturum izniyle yaşıyordu. 
 
Babanın işsiz olduğu ailede o gün yanında geçici kimlik belgesi bulunmadığı ve ceza yemekten korktuğu için koşan Ali El Hemdan ve kardeşleri çalışıyordu. 
 
AİLE KISKAÇTA 
 
Olayın faili polis olunca başta AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Adana Valisi ve AKP Adana İl Başkanlığı, Hemdan ailesini kıskaca alarak, olayın üstünü örtme çabasına girdi. Koronavirüsten (Kovid-19) ötürü taziyeler askıya alınırken, Hemdan için devlet bürokrasisi kurulan taziyeye her gün uğrarken, 3 gün boyunca Adana polisi Hemdan'ın taziyesini ve evinin çevresinden ayrılmayarak, gelen gideni kayda aldı. 
 
ERDOĞAN’DAN ‘VATANDAŞLIK’ EMRİ
 
Erdoğan, 29 Nisan'da baba Adnan Hemdan'ı telefonla aradı. Erdoğan, Hemdan'ın babasına şunları söylediği kaydedildi: "Özellikle Ali evladımızın öldürülmesi konusu bizi ciddi manada üzmüştür. Bununla ilgili ne gerekirse yapılacaktır. Bu konuda hiç endişeniz olmasın. Ali bizim de evladımızdır. Senin kaç çocuğun var? Peki, bunlar vatandaşlık müracaatı yaptılar mı? Müracaatları aldınız mı hepsinin? Tamamını aldınız mı? Alacağız demek başka, aldık demek başka. Tamam, orada da bir aksama olmasın. Ben tekrardan Ali kardeşime Allah’tan rahmet diyorum. İnşallah şehitler sınıfına dahil edilir.”
 
Yapılan görüşme ardından Erdoğan’ın devlet yetkililerine aile fertlerine vatandaşlık verilmesi ve aileden 2 kişiye maaş bağlanması talimatı verdiği belirtildi. 7 yıldır başvuruları dikkate alınmayan ailenin vatandaşlık işlemleri Erdoğan tarafından verilen emir üzerine aynı gün yerine getirildi. 
 
OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLECEK
 
Hemdan'ın ailesinin yaşadığı mahallede oturanlar ailenin devlet tarafından kuşatılmaya alındığını ve başkalarıyla görüşmelerinin de önüne geçildiğini söyledi. Mahalleli, bu şekilde olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını ve polisin diğer olaylardaki gibi cezaevinden çıkacağını belirtti. 

Kaynak: MA