Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımına Şeyh Sait’in isim ve sembollerinin kaldırılması için başvuran Vatan Partisi bu kez de Seyit Rıza ile ilgili benzer bir adım attı.

Vatan Partisi, 15 Kasım 1937’de idam edilen Dersim liderlerinden Seyit Rıza’nın, 2010 yılında Kışla Meydanı’na dikilen heykeli başta olmak üzere kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi’ne başvuruda bulundu.

‘ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE EZİLDİ’

Partinin Genel Sekreteri Utku Reyhan’ın imzasıyla yapılan başvuruda gerekçe olarak ise, Seyit Rıza’nın “vatana ihanet” suçundan ceza alması gerekçe gösterildi. Başvuruda, “Seyit Rıza’nın, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren devletin otoritesini tanımadığı bütün ikaz ve ikna çabalarına karşı feodal beyliğini sürdürmek kararından vazgeçmediği için Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlı önderliğinde Dersim Harekatı ile isyanın ezildiği” ifadelerine yer verildi.

Başvuru dilekçesi, Kardeşlik Bürosu Başkanı Arif Doğan tarafından Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi’ne teslim edildi.

Dersim harekatında binlerce kişi katledilmiş, sağ kalan binlerce kişi de sürgüne gönderilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında, “Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum” demişti. Harekatın isyana karşı başlatıldığı yönündeki resmi söyleme karşın, harekattan çok önce kapsamlı bir plan yapıldığını gösteren belgeler ortaya çıkmıştı. 1938’deki askeri harekâttan tam 5 yıl önce Jandarma Umum Komutanlığı tarafından hazırlanan eylem planı, askerin her halükârda Dersim’in üzerine yürüyeceğini ve aşiretlerin sürgün edileceğini gösteriyordu.