Türkiye’de Corona virüsü salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı artarken, yetkililer yurttaşlara ‘evde kalın’ çağrısı yapıyor.

Ancak bu çağrıya rağmen hala pek çok yurttaş çalışmak zorunda olduğu için sokağa çıkıyor.

Van’da yaşayan ve yaklaşık 20 yıldır üç tekerlekli arabasıyla yük taşıyarak geçimini sağlayan Abdullah Dayan, neden evde kalamadığını, ‘çalışmazsam açlık ölürüz’ sözleriyle anlatıyor:

“Eğer durumum olsaydı şimdi evimde olacaktım. Keyfime dışarı çıkmıyorum. Mecbur olduğum için dışarı çıkıyorum. Ben de biliyorum salgın bir hastalığın olduğunu; ama çalışmak zorundayım. Evimde tek çalışan benim. Hastalıktan korunmak için evde kalırsam bu sefer açlıktan ölürüz. Çalışmazsam çocuklarım ne yiyecek?”

Mezopotamya Ajansı’ndan Barış Dönmez ile Mesut Bağcı’nın haberine göre Dayan, devletin “Evde kal” önlemine göre yurttaşlara destek olması gerektiğini söylüyor.

“Yardım devletin inisiyatifine kalmış. Ben önlem olarak sadece eldiven takıyorum. Maske takmıyorum. İnsanların çoğu bunun bir yalan olduğunu söylüyor; ama öyle değil. Önlem gerekli olan bir şeydir. Kişi kendi önlemini alması lazım. Hastalıkla ilgili yapılan açıklamaları dinlemek lazım. Dışarı çıkmayın diyorsa çıkmamak lazım. Ama ben mecburen çıkmak zorundayım. Benim dışarıda olmam çocuklarım için de tehdit oluyor. Sonuçta bu bulaşıcı bir hastalık. Evlerimiz kalabalık olur ve hep iç içeyiz. Bunun olmamasını isterdim ama başka seçenekte yok.”

‘DEVLET EKONOMİK AÇIDAN ÖNLEM ALMADI’

Emlakçı Salih Aktar ise uzmanların uyarısını ciddiye aldığını ama bir yandan da çalışmak zorunda kaldığını belirterek, 5 aydır iş olmadığı için zorlandıklarını ifade ediyor.

Devletin ekonomiye dair önlem almadığını savunan Aktar şunları söylüyor:

“Her gün geliyorum iş yok tekrar öylece eve gidiyorum. İş için geliyorum yoksa ben de evde olmayı isterdim. Evde olmayı kim istemez ki; ama işin aslı öyle değil. Çalışmadan olmuyor. Ev sonuçta senden bir şeyler bekliyor.

Ben bunu çok rahat söyleyebilirim, Van esnafı 5 aydır doğru düzgün iş yapmadı ki şimdi eve kapansın. Devletin aldığı önlem yok ekonomik açıdan. Diğer devletlerin önlemleri hat safhada. Ama bizim devlet önlem alamda çok geride kaldı.”