Mesut Hasan Belli / Radikal

12 Eylül Askeri Darbesinin utancını sergilemek amacıyla hazırlanan Utanç Müzesi, bu yıl Gezi Direnişi temasıyla açılıyor. Bugün dördüncüsü açılacak müzede Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün çalışırken kullandığı metre, Ali İsmail Korkmaz’ın tişörtleri, sergileniyor. Abdullah Cömert’in eşyaları polisin el koyması nedeniyle müzeye ulaştırılamadı.

12 Eylül Askeri Darbesinin mağdurları tarafından oluşturulan Devrimci 78’liler Federasyonu, bu yıl dördüncüsünü açacağı Utanç Müzesinde Gezi olaylarına özel vurgu yapıyor. Bu akşam açılacak müzede Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert’in özel eşyaları da sergileniyor.

ETHEM’İN METRESİ DE VAR

Gezi eylemlerine destek amacıyla Ankara’da yapılan gösterilerde polis kurşunuyla hayatını kaybeden işçi Ethem Sarısülük’ün çalışırken kullandığı metresi, okuduğu “Mem ü Zin” isimli kitabı ile ayakkabı ve giysileri sergileniyor. Müzede Ethem’e ait bir de yolcu bileti yer alıyor.

ALİ’NİN EŞYALARI DA VAR

Müzede, Eskişehir’deki olaylar sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın da özel eşyaları da var. Korkmaz’ın montu şapkası, ayakkabı ve tişörtleri de sergilenen eşyalar arasında. Müzede ayrıca Gezi olayları sırasında polisler tarafından kullanılan gaz fişekleri ve olayları sırasında çekilen çok sayıda fotoğrafta sergileniyor.

ANNEM NEYE SARILIP AĞLAYACAK

Müzede Hatay’daki olaylarda hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in eşyaları da sergilenecekti. Ancak Abdullah’ın eşyalarına polisler tarafından el konulması nedeniyle Utanç Müzesine ulaştırılamadı.

Radikal’e konuşan Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Gariban insanlarız, öyle çok fazla eşyası olan insanlar değiliz. Kardeşimin sınırlı sayıda giysileri vardı. Onları Hatay’da oluşturulan Direniş Parkında sergiliyorduk. Parka polis baskını yapıldı ve eşyalara el konuldu. Eşyalar bize teslim edilirken sadece iki kazağı geri verildi. Annem Hatice Cömertte Abdullah’ın bu o eşyaları kaybolur endişesiyle müzeye göndermek istemedi. Annem bunlarda kaybolursa ben neye sarılıp ağlayacağım diyor.”

PARÇALANMIŞ PLASTİK AYAKKABI

Müzede, 2011 yılında hava bombardımanı sonucu 34 köylünün hayatını kaybettiği Uludere katliamına ilişkin bir bölüm de bulunuyor. Olaylar sırasında hayatını kaybeden kişilere ait eşyalarda müze de sergileniyor. Dikkat çeken eşyalar ise Uçaktan atılan bombaların parçaları, olayda hayatını kaybeden kişilerin parçalanmış ayakkabı ve giysileri de Müzenin Roboski bölümünde.

Devrimci 78’liler Federasyonu Yetkililerinden Kamber Ateş, Utanç Müzesi içinde oluşturuldukları Gezi bölümünün kendileri için de son derece üzüntü verici olduğunu anlatarak “Biz devrimciler, 12 Eylül döneminde, işkence merkezlerinde kapalı kapılar ardından büyük işkenceler gördük. Bu işkencelerin hesabı sorulmadı. Ancak Ethem, Ali İhsan, Abdullah, Medeni Yıldırım göz göre kameraların önünde katledildiler. Bunları katleden kişilerden hesap sorulmaması son derece üzücü” diye konuştu. Müzede ayrıca Deniz Gezmiş’in parkası Hüseyin İnan’ın gömleği de sergilenen eşyalar arasında yer alıyor.

FOTO GALERİ