Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, partilerini yakından ilgilendiren “vekil transferi” ardından başlayan tartışmalar ve erken seçim gündemine dair Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz'e değerlendirmelerde bulundu.
 
‘BU DÖNEM ERKEN SEÇİMLE SONLANACAK’
 
AKP için “O kadar kötü bir yönetim sergiliyorlar ki, artık her alanda pilleri bitti” diyen Üstün, ülkede hem ekonomik kriz hem de toplumsal savrulmanın söz konusu olduğunu belirtti. Bu dönemin mutlaka bir erken seçimle sonlanacağını söyleyen Üstün, “Ancak bu şu andaki güncel manada konuşulduğu gibi seçim, çok erken olmayacaktır. Yönetememelerinden kaynaklı 2023 yılını göremeyecekleri için erken seçimi 2021 yılının son baharında yapacaklar” dedi.
 
MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ 
 
 “Milletvekili transferi” gündemine dair de konuşan Üstün, AKP’nin kuruluş zamanlardaki milletvekili transferini hatırlattı. Üstün, “O zaman MHP’den, DYP’den, ANAP’dan transfer ettiği milletvekilleriyle TBMM’de 51 kişilik grup kurdu. Onun dışında da yine AK Parti belediye başkanları transferinde en baştaki yerini koruyor” dedi. 
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin milletvekili transferlerini önleyecek değişiklik çağrısına dair Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tutumu üzerinde duran Üstün, bu konuda şunları söyledi: “Erdoğan kendi parti grubunun dağılmasını önlemek için Bahçeli’nin Anayasa’ya aykırı anti-demokratik fikrine dört elle sarıldı.” 
 
‘SEÇİMLERE GİRECEĞİZ’
 
Cumhur İttifakı’nın temel amacının önümüzdeki seçimlere yeni partilerin girmemesi olduğunu belirten Üstün, “Zira seçime katılmanın mevcut mevzuata göre birçok ihtimali ve imkânı var. Hangi önlemi alırlarsa alsınlar hangi tarihte yaparlarsa yapsınlar Gelecek Partisi yapılacak ilk genel seçimlere katılacaktır” ifadelerini kullandı.
 
GRUBA OPERASYON ÇEKİYOR
 
Üstün, AKP grubundaki birçok milletvekilinin yeni kurulan partilere geçeceği yönündeki iddiaların giderek güçlendiğine dikkat çekti. AKP’nin de bu durumdan endişe duyduğunu söyleyen Üstün, “Bu anlamda kendi grubuna bir nevi operasyon çekiyor. Son 20 yılda Meclis’te en fazla milletvekili transferini Ak Parti yapmasına rağmen Sayın Erdoğan, kendi parti grubundan milletvekili transferini önlemek için her zaman bir yasal düzenleme yapma hevesi içerisindeydi. Hatta bu düşüncesini hayata geçirmek için 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği teklifine ‘milletvekilinin partisinden istifa etmesi durumda, milletvekilliğinin düşeceği ve onun yerine yedek milletvekilinin yerine geçeceği’ hükmünü anti-demokratik bir öneri olarak teklif metnine yazdırmıştı. Teklifin geneline pek ses çıkartamayan milletvekilleri öfkesini bu maddeden çıkartmışlar ve aşırı tepki göstermişlerdi. Teklifin tamamı riske gireceği görüldüğünden yedek milletvekilliği önerisi metinden tamamen çıkarılmıştı. Şimdi Bahçeli’nin teklifi fırsat bilinerek o gün anayasaya konulamayan bu öneri hayata geçirilmek istenmektedir. Her alanda ilkesizlik kendini gösteriyor; bir husus kendine yarıyorsa sonuna kadar kullanılabilirler. Dün meşru görülen bugün gayrimeşru görülebilirler. Milletvekili istifası ve transferi hususunda da aynı ilkesiz tavrı sergilenmektedir” diye konuştu.