Sabiha Gökçen Havalimanı'nda korsan krizi sona erdi; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 4 saat süren operasyonun ardından korsanın etkisiz hale getirildiğini ve uçaktaki yolcuların tahliye edildiğini bildirdi.

Kharkov-İstanbul seferini yapan uçak, saat 18.05'te kaçırılma sinyali vererek Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı.

İddiaya göre, 2 F koltuğunda oturan ve Ukrayna asıllı olduğu belirtilen bir yolcu, "Üzerimde bomba var diyerek" 110 yolcusu bulunan uçağın, Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Rusya'nın Soçi kentine yönlendirilmesini istedi.

Uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine, Balıkesir 'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağı da havalandı.

Kapıyı kapatarak 45 yaşında olduğu ifade edilen korsanının kokpite girmesini engelleyen pilotlar, uçağı başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi.

Çevrede alınan güvenlik önlemlerinin ardından uçak, güvenli bölgede beklemeye alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, uçak kaçırılma olaylarına karşı uzman olan 5 kişilik özel bir ekip Ankara'dan İstanbul'a getirildi.

Korsanla müzakereler sürerken, uçağın pilotu İlyas Karagülle'den, "İyiyiz" mesajı geldi.

Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından, emniyetin özel müzakerecisi yolcuların tahliyesi konusunda korsanı ikna etti ve yolcuların tamamı uçaktan tahliye edildi.

Güvenlik güçlerinin korsanı etkisiz hale getirmek için uçağa özel bölümlerden girdiği belirtildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da operasyonun tamamlandığını ve korsanın saat 22.00 itibariyle etkisiz hale getirilerek uçaktan indirildiğini söyledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Mutlu, şunları söyledi:

"Saat 18.00 itibariyle havalimanına Pegasus Havayollarına ait uçak hava korsanının Soçi'ye inme isteğine rağmen başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildi. Oluşturduğumuz kriz masasında detaylı ve istihbari bir çalışma yürüttük. Ne yapacağımızı kararlaştırdık. Bu süreçten sonra korsanla müzakerelere başladık. Bu sırada havaalanı trafiğini kapattık. Müzakereler sırasında oluşturulan güvenle, önce kadın, çocuk ve yaşlıları almak istediğimizi belirttik.

Güvenlik güçlerimiz de tahliye sırasında gerekli tertibatı aldılar. Yolcuların tamamının boşaltılmasının ardından süratli bir şekilde korsan etkisiz hale getirildi. Yolculardan hiçbiri zarar görmedi ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Güvenlik güçlerimiz kendilerine duyulan güveni bir kez daha teyit etti. Herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Korsanın üzerinde bomba yoktu. Alkollü olduğu konusunda herhangi bir bulguya ulaşamadık.

Şu anda gözaltında ve adli makamlarımız gerekli işlemleri yapacaktır. Örgütsel bağlantısıyla ilgili şu anda bir bulgu yok ama bunlar incelenecektir. Korsanın el çantasında bazı elektronik eşyalar vardı. Zor kullanmak zorundaydık. Kendiliğinden teslim olmadan ikna etmek zorundaydık, bir boğuşma sonucunda silah kullanmaya gerek kalmadan etkisiz hale getirildi. Korsanın nisbi bir yarası var."

TRAFİĞE AÇILDI

Operasyonun ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeniden trafiğe açıldı.

ARINÇ'TAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da uçağı kaçırma girişiminde bulunan 1969 doğumlu Ukrayna vatandaşıyla ilgili, "Yabancı uyruklu bir şahıs, isminin soyadının Kozlof olduğunu biliyorum" dedi.

'SOÇİ'YE GİTTİĞİNE İNANDIRILDI'

Konuyla ilgili NTV'ye açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, olayın gelişimine ilişkin şunları söyledi: "Ukrayna asıllı bir yolcu 'üzerimde bomba var' diyerek uçağın İstanbul yerine Soçi'ye yönlendirilmesini istemiş. Pilotlar kokpitin kapısını açmayarak ve uçakta karartma uygulamış. Korsan, uçağın Soçi'ye gittiğine inandırılmış. Yolcuların burnu kanamadan uçaktan çıkmasını bekliyoruz."

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Kharkov-Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait ve içerisinde 110 yolcusu bulunan uçağın, yolculardan birinin bomba tehdidinde bulunması nedeniyle tüm tedbirler alınarak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildiği bildirildi. (NTV)