Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Süryani-Asuri-Keldani halkının anayurdu, Habur bölgesi ve Ninova Ovası’nda IŞİD’in gerçekleştirdiği vahşi saldırılar, Türkiyeli Süryaniler tarafından yarın düzenlenecek olan bir eylemle İstanbul’da protesto edilecek.

Şubat ayında IŞİD’in Suriye’nin Haseke vilayetindeki Asuri-Süryani köylerine düzenlediği saldırıların devam ettiğini ve bölgedeki Asuri-Süryani halkının can güvenliğinin hâlâ sağlanamadığını bildiren Türkiye Süryanileri Platformu, ülkedeki demokrat çevrelere ve tüm duyarlı kamuoyuna çağrıda bulunarak, Asuri-Süryani halkıyla dayanışmaya davet etti.

İstanbul Bakırköy’deki Özgürlük Meydanı’nda yarın saat 16:00’da düzenlenecek olan eylemde kitlesel basın açıklaması yapılacağını duyuran Türkiye Süryanileri Platformu, saldırılara, katliam ve zulümlere izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

IŞİD’in bölgedeki saldırılarla rehin aldığı birçok Asuri-Süryanilerden hâlâ haber alınamadığını açıklayan Türkiye Süryanileri Platformu, destek çağrısı yaptığı eylem duyurusunda şu ifadelere yer verdi:

“Süryani-Asuri-Keldani halkı bugün yeni bir soykırım ile yüz yüzedir. IŞİD çetesi Suriye Habur’da masum halkımıza yönelik vahşi saldırılar yapmaktadır. Habur nehri kıyısındaki 35 köyümüze IŞİD’in yoğun saldırıları halen sürmektedir. Yüzlerce insanımız bu çeteler tarafından kaçırılmış ve halen rehin olarak tutulmaktadır.

Geçtiğimiz Haziran ayında Irak Ninova’da başlayan ve bugün Habur’da süren IŞİD saldırılarının amacı, anayurdumuz olan Ortadoğu’dan halkımızı yok etmektir. Zira, Habur saldırıları ile eşzamanlı olarak Irak’taki 6500 yıllık kültürümüzün insanlığa miras bıraktığı eserler dahi yıkılıp yağmalanmaktadır. Tüm bunlar birer insanlık suçudur. Dolayısıyla bizlerin bu zihniyetten kaynaklanan saldırılara, katliam ve zulümlere izin vermememiz gerektiğini düşünüyoruz.

Bu anlamda, Türkiye’deki Süryani kurumları olarak, 14 Mart 2015 tarihinde İstanbul-Bakırköy’deki Özgürlük Meydanı’nda saat 16.00’da kitlesel bir basın açıklaması yapacağız. Haksızlık ve zulme karşı olan herkesi Asuri-Süryani halkıyla dayanışmaya ve sesimizi dünyaya duyurmaya çağırıyoruz.”