Mor Dayanışma Derneği, Menemen Dersimliler Derneği'nde"Çocuk istismarı nedir? Önleme yolları ve hukuki hakları nelerdir" başlıklı söyleşi düzenledi.

Avukat Müge Pazarcı ve Psikolog Müge Tüfekçi’nin konuşmacı olduğu söyleşide çocuk istismarının ne olduğu, istismar biçimlerinin çocukların üzerindeki etkileri ve istismarı önlemek için neler yapılabileceği tartışıldı.

‘AİLE FERTLERİN İHMALİ SÖZ KONUSU’

Söyleşide ilk olarak konuşan Psikolog Müge Tüfekçi, eğitim, bakım, güvenlik ve duygusal ihmallerin çocuklar üzerindeki etkilerinden bahsederek, bu ihmallerin nasıl anlaşılacağına yönelik şunları söyledi:

“Çocuğun okul devamsızlığı varsa, Pis kokuyorsa, zayıfsa, dilencilik veya hırsızlık yapıyorsa, hastaysa ve tedavi görmüyorsa, madde bağımlılığı varsa ona bakmakla yükümlü aile fertlerinin ihmali söz konusudur. İhmallerin çocuğun üzerindeki etkileri de var. Buna örnek olarak, çocuğun gelişiminin gecikebileceği, öğrenme güçlüğü çekebileceği, davranış bozukluğu gösterebileceği, madde bağımlısı olabileceği ve suça eğilim halinin olabileceğini belirtti.”

‘7-18 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR MARUZ KALIYOR’

Türkiye’de çocuk istismarı ve aile içi şiddet araştırmalarına göre, en çok 7-18 yaş arasındaki çocukların maruz kaldığını belirten Tüfekçi, “İstismarlar içerisinde yüzde 51 ile duygusal istismar ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 43 ile fiziksel istismar ve yüzde 3 cinsel istismar izliyor. Buradaki verilerde cinsel istismarın az görünüyor olmasının sebebi şikayetin olmamasından kaynaklanıyor.  Cinsel istismar ile doğru bilinen yanlışlar yaygın oldu. Çocukları kötü görünümlü yabancı kişilerin istismar edebileceği algısı çoğunlukla doğru değildir. Olguların yüzde 90’nın da istismar edenin çocuğun çok yakından tanıdığı, normal görünüşlü birinin olduğudur ”dedi.

‘CİNSELİSTİSMAR HAKKINDA ÇOCUKLAR YALAN SÖYLEMEZ’

Çocukların uğradıkları istismarı anlatmama nedenlerine de değinen Tüfekçi, “Çünkü korkar, yakın tanıdığı olduğu için nasıl anlatacağını bilmeyebilir. Yaşadığının kötü bir şey olduğunu bilmediğinden ve dışlanmaktan korktuğu için söylemeyebilir. Buna karşı anlatan çocuklar da var. Çocuklar en çok güvendiği insanlara yaşadıklarını paylaşır. Cinsel istismar hakkında çocuklar yalan söylemez, bu konuda hikaye anlatanlara çok az rastlanır” diye belirtti.  

‘TÜRKİYE’DE CİNSEL SUÇLARIN YÜZDE 46’SI ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENİYOR’

Çocukların hukuki haklarından bahseden avukat Müge Pazarcı ise, sözlerine ilk olarak çocuğa yönelik suçlar kapsamına giren maddeleri sıralayarak başladı. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu maddelerinin yasadaki cezalarını aktaran Pazarcı, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre yılda 8 bin çocuk cinsel istismara maruz kaldığını söyledi. Türkiye’de cinsel suçların yüzde 46’sının çocuklara karşı işlendiğini belirten Pazarcı, bu suçların cezalandırılmasında sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

“Adalete güvenmek gerekir ama bu konuda da sıkıntılar var” diyen Pazarcı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kanun olarak baktığımızda, yeterli kanunlarımız var ama maalesef uygulayıcılarımız yok. Şikayetler yapılıyor, cezalar isteniyor ama mahkeme sonuçları bize uygulamanın sorunlarını yansıtıyor.”

Söyleşi soru-cevap bölümüyle sona erdi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı