Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Trump’la telefonda görüştü. Erdoğan YPG’ye verilen silahlara dikkat çekerken Trump ise Afrin operasyonunun sınırlanmasını istedi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. 20:30'da başlaması beklenen görüşme gecikmeyle başlamıştı. Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı operasyon gündemin birincisi maddesi oldu. Beyaz Saray'dan önceki gün yapılan açıklamada, Trump'ın Erdoğan'la 'Suriye'de gerilimin düşürülmesini' konuşacağı duyurulmuştu. 

TRUMP: ASKERİ OPERASYONLARINIZI SINIRLAYIN

Görüşmede Trump’ın Erdoğan’a Afrin’e dönük operasyondan endişe duyduğunu söylediği belirtildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump’ın Erdoğan’a ayrıca “Türk ve Amerikan askerleri arasındaki olası çatışmadan uzak durulmalı. Afrin’e yönelik askeri operasyonlarınızı sınırlayın” dediği ifade edildi.

ERDOĞAN: YPG’YE SİLAH YARDIMINA SON VERİLMELİ

Cumhurbaşkanlığı da görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Görüşmede, Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye'nin Afrin'de başlattığı operasyonun yanı sıra ikili konulara da değinildiği ifade edildi. 

Açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'nı uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi'nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurgulamıştır” denildi.

Açıklamada ayrıca Erdoğan’ın Trump’a, YPG'ye ABD'nin silah desteğine son vermesi gerektiğini de söylediği belirtildi. 

İkili konulara da değinildiği belirtilen açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etmişlerdir” denildi.