Libya'da General Halife Hafter güçlerinin desteklediği Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı askeri ve güvenlik iş birliği anlaşmasını yasa dışı saydıklarını duyurdu.

Temsilciler Meclisi'nin Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Talal El Mihoub, söz konusu anlaşmayla Türkiye'nin 'radikal örgütleri ve silahları Suriye'den Libya'ya çekmeyi hedeflediğini' iddia etti.

AP haber ajansına konuşan El Mihoub ayrıca Türkiye'nin ülkedeki kaos ortamını devam ettirerek Libya üzerinden Avrupa'ya terörizm yaymaya çalıştığını öne sürdü.

"Bu adım hem Arap ülkeleri hem de Avrupa Birliği için provokasyondur." diyen Mihoub, Amerika Birleşik Devletleri'nden terörle mücadelede kendilerine destek vermeyi sürdürmesini istedi.

Ankara'nın anlaşma imzaladığı ve Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin uluslararası toplumun dayatması olduğunu öne süren Mihoub, dolayısıyla söz konusu hükümetin meşru olmadığını ve bu tür anlaşmaları yapacak yetkisinin de bulunmadığını savundu.

Kaddafi'nin ardından ülkede başlayan çatışmalar sonrası ülkede biri Tobruk’ta Temsilciler Meclisi, diğeri Trablus’ta Ulusal Mutabakat Hükümeti olmak üzere iki meclis ve yönetim ortaya çıkmıştı.

Temsilciler Meclisi'ni destekleyen Hafter'e bağlı güçler, Trablus merkezli UMH'yi devirmek ve kenti ele geçirmek için nisan ayında harekat başlatmıştı.

Türkiye ile UMH arasında imzalanan güvenlik ve askeri iş birliği anlaşması dün TBMM'den onay aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mutabakat kapsamında olmasa dahi talep olması halinde Ankara'nın Libya'ya asker gönderebileceğini söylemişti.

Son olarak Libya ile yapılan anlaşmayı savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şayet KKTC ve Libya ile başlattığımız süreçlerden vazgeçersek bırakınız ekonomik faaliyetleri, bize denize girecek kıyı, olta atacak sahil bile bırakmayacaklar" dedi.

Kaynak:Euronews